Експертен симпозиум за нискоенергийните подсладители в България и по света, за ролята им при храненето и за тенденциите в употребата им се състоя тези дни в София. Организира го онлайн Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го болести в партньорство с Асоциация на производителите на безалкохолни напитки (АПБНБ).

Български и чуждестранни диетолози оповестиха данни от системни анализи и научни изследвания, които развенчават битуващи митове за ефекта от консумацията на нискоенергийните подсладители, като подчертаха тяхната роля в здравословното хранене.

Тези митове са родени от изследвания отпреди повече от 30 г. Според един от тях подсладителите стимулират вкусовите рецептори и повишават желанието за сладко. Според друг, понеже са нискоенергийни, недостигът на калории повишава апетита и води до компенсация при следващо хранене и съответно до преяждане и наднормено тегло.

Проф. Анне Рабен от Копенхагенския университет представи нови изследвания, включително на деца, които развенчават тези митове. Изводите от тях са, че нискокалорийните подсладители нито изострят, нито потискат апетита. Не повишават и приема на подсладени със захар храни и напитки.  Дори напротив - спомагат да се регулира и поддържа телесното тегло, но не и то да нараства.

Метаанализ на нови проучвания за ефекта на тези подсладители върху гликемичния и инсулиновия отговор опровергава и мита, че те повишават риска от болести на обмяната и диабет. Оказва се, че те не се отразяват на гликемичния контрол при диабетици. Приемът им със или без други калорийни храни няма ефект върху острата постпрандиална гликимия или инсулиновия отговор.

На симпозиума бяха представени препоръки за хранене на британското дружество за профилактика и управление на диабета (Diabetes UK) - една от най-авторитетните благотворителни организации в страната. През 2018 г.  то обяви, че „нискокалорийните подсладители са доказано безопасни и могат да бъдат част от стратегията за управление на теглото и диабета при възрастни и деца.“

Проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в Центъра за обществено здраве и анализи, онагледи защо е важно за здравето да се намали енергийната плътност на напитките с данни от доклад на СЗО от 2015 г. Той обобщава, че оптималният енергиен баланс е от решаващо значение за поддържане на здравословното телесно тегло и осигуряване на адекватен прием на хранителни вещества.

Тя представи и мерките на ЕК за подобряване на състава на храните. Сподели информация и за проекта JAMPA за мониторинг на напредъка в тази насока, чието изпълнение в България ще стартира през 2023 г.

Експертната комисия по храните в българското здравно министерство вече е определила гранични стойности за съдържанието в храните на сол, мазнини, наситени мастни киселини и захари. За безалкохолните напитки препоръките са следните:

- Намаляване с 10% на добавените захари;

- Насърчаване производство на продукти от вида „най-добър в класа“

На Европейския конгрес по проблемите на затлъстяването през май тази година СЗО представи доклад за затлъстяването при 7-9 годишните деца. Според него България е 14-а в Европа по наднормено тегло и 9-а по затлъстяване. Около 30% от децата в 1-и клас са с наднормено тегло, но този процент се задържа и не се увеличава, изтъкна д-р Дулева.

Според нея значително е намаляла консумацията на безалкохолни от деца, за което допринасят и доброволните ангажименти на АПБНБ. Тя системно намалява съдържанието на добавени захари/калории в продуктите си. Този сектор от хранителната индустрия е единственият с доброволни ангажименти в отговор на почина на ЕС за 10-процентно намаляване на добавените захари в храните до 2020 г. Като надграждат постигнатото през 2000-2015 г. 46-процентно увеличение на дела на продуктите без или с намалена калоричност, новите ангажименти на АПБНБ залагат спад с 15% на захарта/калориите в газираните напитки.

На симпозиума бяха оповестени предварителни данни за 2020 г. Те показват, че:

- 75% от произвежданите от АПБНБ напитки са нискокалорични и без калории;

- 66% е делът им при газираните напитки;

- има 4% ръст на продажбата на напитките без захар, създадени като алтернатива на най-предпочитаните от потребителите газирани напитки, подсладени със захари.

АПБНБ прави мониторинг на продуктите си и е възложила независима експертна оценка на калорийната стойност на консумираните в България безалкохолни напитки чрез анализ на хранителната информация. 

Доц. Ружа Панчева, диетолог от Медицинския университет във Варна, каза, че харесването на сладкото и отхвърлянето на горчивото са вродени у човека и служат като „вратари“ дали да приеме или отхвърли дадена храна. Това обяснява защо сладкият вкус е предпочитан и търсен и защо това влияе върху хранителния избор през целия живот.

Като обобщение доц. Теодора Ханджиева-Дърленска от Медицинския университет в София изтъкна на симпозиума, че срещу затлъстяването и съпътстващите го здравни рискове могат да се вземат превантивни мерки. Тя очерта значимостта на медиите за превенцията им. Те имат критично важна и отговорна роля за създаване на информиран избор от населението, който да е базиран на авторитетни източници, каза д-р Ханджиева- Дърленска.