Управлението на кризата от Бойко Борисов и екипа му бе политическо и това е в основата на огромния брой смъртни случаи, коментира пред bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Оценката ми за управлението на здравната система в последните 10 и повече години е слаба. То бе политическо и накрая и предизборно. Това е в основата на огромния брой смъртни случаи в последната година. Това ме накара да издам заповед центърът за обществено здраве и анализи да анализира случилото се в последната година и да обясни причините за тази изключително висока смъртност, каквато не сме имали от Първата световна война досега.“

„Няма нищо лично в решението за пенсиониране на Кантарджиев. Няма и път назад. При достигане на пенсионна възраст е нормално да се пенсионираш, няма нищо извънредно“, каза д-р Кацаров.  „Как може пенсионирането на някой да води до протести. Не разбирам.“

Д-р Кацаров добави, че проф. Ива Христова е заменила Кантарджиев по негово предложение. 

„Когато се достига пенсионна възраст, се пенсионираш от служба в администрацията“, отбеляза д-р Кацаров.

За уволнената управа на болница „Лозенец“ заради съмнения за щета на здравната каса и незаконни присаждания той заяви, че са получавани сигнали от посолства за фалшиви самоличности.

„За всеки случай с трансплантации на украинци, молдовци от посолства на други държави са пращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министъра – Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция от тези органи. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес. Имало е бюлетина на Интерпол, да предупредят, че в България се очаква трафик на органи и незаконни трансплантации. Това е заметено под килима“, каза още д-р Кацаров.

Според него и трябва и да се помисли какво става с трансплантирането от трупни донори у нас.

„Миналата година са присадени само от два. За последните 10-15 г. са по 15. Средно 100 донорски ситуации искам да видя“, добави д-р Кацаров.

Според него болници за трансплантации има, но липсват донори. А в болница „Лозенец“ те ще продължат.