25°C   София
 

Да отпуснем тялото и мозъка си, за да изпаднем в дълбок сън

По какъв начин човек с адреналин до небесата може да заспи веднага, за да релаксира? И как пилот, участващ във военни действия, може да се наспи за отрицателно време, за да бъде отново бодър и напомпан с енергия?

Изданието “Хъфингтън пост” разкрива какви техники за това са използвали през Втората световна война американските въоръжени сили. Те много скоро си дали сметка, че ако пилотите на бомбардировачи имали проблеми със заспиването и съответно с почивката си, това можело да доведе до грешно взети решения с катастрофални последствия.

Затова поставили задачата на представителя на морския флот Бъд Уинтър да изработи и изпробва система от техники за бързо заспиване. След само шест седмици практика на метода за “угасване” на мозъка 96% от пилотите били в състояние да заспиват в рамките на 120 секунди.  И това ставало нерядко в ситуации, в които фонът бил грохот от оръжия и бомби.

Преди да започне да обучава пилотите на сън, Уинтър бил доста успешен футболен треньор в американски университет. Заедно с преподавател по психология развил добре действащи техники, помагащи на спортистите да релаксират в моментите след високо напрежение.

В какво се изразявал методът на Уинтър? Ето основните стъпки в него.

1. Намести се в удобно положение

Ако си в собственото си легло, това не е проблем. Но ако си в нетипична обстановка, ако си седнал на стол или седалка, намести я във възможно най-комфортната за тялото ти позиция.

2. Отпусни лицето си

Това е ключът, като се има предвид, че в него има 43 мускула. Именно те са основната част, от която зависи как организмът реагира на стреса.

Ако човек отпусне максимално лицето си, подава сигнал на тялото си, че всичко е наред. След това можеш да спиш спокойно.

Затова затвори очи и отпусни лице – челото, бузите, езика и челюстта. Ще забележиш, че докато го правиш, започваш да дишаш по естествен начин по-дълбоко и по-забавено. След това отпусни напълно очите - трябва да почувстваш как “увисват” и 6-те мускула в орбитите им.

3. Отпусни раменете си

Остави ги да натежат така, сякаш се опитват да достигнат петите. Отпусни изцяло задната част на шията, трябва да я почувстваш омекнала. Поеми дълбоко въздух и издишай бавно, изхвърляйки остатъците от евентуално напрежение.

Повечето хора складират най-голяма част от напрежението именно в раменете, шията и челюстта. Сега е ред на ръцете – трябва да почувстваш как натежават и се отпускат. Ако си десняк, започни от дясната ръка. Ако не ти се удава, първо я стегни силно и след това я отпусни напълно. Повтори операцията и с дланите си.

4. Отпусни краката си

Почувствай четириглавия бедрен мускул на десния си крак как натежава и се отпуска надолу. След това направи това с прасеца, глезена и дясното стъпало. Повтори операцията и с другия крак.

5. Освободи съзнанието си от всякакви мисли за 10 секунди

След като си отпуснал напълно цялото тяло, трябва да загасиш и мозъка си, за да изпаднеш в дълбок сън. Необходимо е най-вече да се освободиш от каквито и да е мисли, свързани с някакво движение, като например – трябва да извадя дрехите от пералнята, да изнеса торбите с боклук и т.н.

Именно този вид мисли предизвикват неволни движения и микроконтракции на някои мускули.

Уинтър съветва и какво би могъл човек да си мисли за тези 10 секунди. Мисли си, че е топъл пролетен ден и си изтегнат на дъното на лодка в спокойно езеро. Гледаш синьото небе с плаващи облачета. Не позволявай никаква друга мисъл да те обземе в този момент.

Гледай тази “картина” в продължение на 10 секунди. Втори вариант е, пак за 10 секунди, да си мислиш, че си в голяма черна люлка от кадифе и накъдето и да погледнеш, е черно.

Третият трик е да си повтаряш “не мисли, не мисли, не мисли...” Така прогонваш каквито и да било други мисли в продължение на 10 секунди.

След като направиш всичко това, би трябвало да заспиш.

Пилотите са тренирали тези техники и след 6 седмици практика 96 на сто успявали да заспиват за 2 минути. Това си е инвестиция - научиш ли се и ти, значи, си в състояние да заспиваш без проблем където и да си и съответно да си почиваш и да си възстановяваш силата и енергията.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...