Маратон под 2 часа чак през 2032 г.

Да се бяга на дълги разстояния, е вредно за здравето и особено за бъбреците. 80% от маратонците получават бъбречни увреждания заради обезводняването, установи екип на университета в Йейл. И макар че травмата им минава за два дни, рискът от дългосрочни вреди се остава.

От предишни изследвания се знае, че много тежки натоварвания в горещо време като военните учения увреждат бъбреците. Сега това се оказа така и за дългото бягане.

Учените от Йейл са изследвали бегачите преди и след маратона за наличие на кръв и белтъци в урината и за серумните нива на креатина. Оказало се, че след финала на бягането 82% от маратонците са били в началната степен на остра бъбречна недостатъчност. При нея бъбреците спират да филтрират кръвта.

"Бъбреците реагират на физическия стрес от бягането все едно са ударени и наранени. Същата е и реакцията им при усложнения след хирургична операция", посочват учените. Според тях тази реакция се причинява от обезводняването, повишената телесна температура и намалелия приток на кръв към бъбреците.

Друга причина, ако не за отказ от маратона, то поне за обезсърчаване на маратонците е твърде далечната перспектива рекордът в тази спортна дисциплина да бъде подобрен.

Двучасовата бариера в маратона ще се задържи до май 2032 г., обяви през 2019 г. екип от университета Монаш в Австралия. След това рекордът ще бъде счупен, но само при мъжете. Жените никога няма да паднат под двата часа на тази дистанция, гласеше прогнозата.

"Слизането под двучасовата граница на маратон се очаква с все по-голямо нетърпение от доста време. Шансът да го направи маратонец от мъжки пол, и то скоро, изглежда голям, предвид на това, че последният път световният рекорд бе смъкнат с цели 78 секунди. Ще трябва обаче да се изчакат още 13 години, за да се случи", писаха учените.

Тяхната прогноза обаче рухна почти веднага след появата й, когато световният рекорд на маратон бе 2:01.39 часа. Поставен бе в Берлин на 18 септември 2018 г. от кениеца Елиуд Кипчоге. Само слред година обаче пак там друг кениец едва не го счупи, завършвайки само на 2 секунди повече.

И ето че Кипчоге слезе под 2-та часа във Виена на 13 октомври 2019 г. Тогава той сравни своя успех със стъпването на човек на Луната. И наистина! Учените от Монаш бяха проследили как се е подобрявало постижението в дисциплината от 50-те г. на ХХ век насам по данни на Международната федерация по лека атлетика. Така те изчислили колко време би отнело на маратонците да "глътнат" 100 секунди и рекордът да падне под 2 часа.

Изводът им бе, че при темпа, с който маратонците се забързват, разстоянието ще бъде пробягано за време под 2 часа най-рано през май 2032 г. Това е само дни след финиша на Лондонския маратон, писа в. "Дейли телеграф" тогава. Но вместо след 13 години рекордът бе подобрен само след 5 месеца и 13 дни.

Все пак учените познаха, че рекордьорът пак ще бъде мъж. Жените никога няма да паднат под 2-та часа на тази дистанция. Шансът жена да подобри рекорда на маратон е доста под 1% според техните изчисления.

Дистанцията на маратона е 42 км и 150 м. Това е точното разстояние между селцето Маратон в Гърция и форума в Атина. В древността след битка край Маратон вестител го пробягал, за да разгласи победата над персите в нея. Направил го, но умрял от изтощение.

Повтарянето на това бягане на древния елински воин се нарича маратон. Като състезание той е включен още в първите съвременни Олимпийски игри в Атина през 1896 г. В момента по света има над 800 маратона годишно, като един от тях е Софийският. По него има и участъци с нанагорнище.

В маратоните участват стотици хиляди бегачи, както и инвалиди в колички, старци и хора, изразяващи различни каузи. Бягането е много изтощително.

Екипът от Монаш изчисли и че пределът на човешките възможности е пробягване на маратон за 1:58.05, отново от мъж.

Световният рекорд на маратон за жени сега се държи от Пола Радклиф и е 2:15.25 часа, поставен през 2003 г. Тъй като той още не е подобрен, учените прогнозират, че най-бързата маратонка за всички времена ще спре хронометъра на 2:05.31 часа.

Още полезна информация за здравето вижте на сайта 24zdrave.bg