Краят на пролетта е време за вкусни свежи сезонни ястия, когато съставките растат буквално под краката ви. И колко вкусно и много здравословно е всичко това!

Френска салата с листа от глухарче

Глухарчетата и киселецът се използват широко в италианската и френската кухня. Те се считат за деликатеси и са много скъпи в ресторантите. Време за готвене: 20 минути.

Продукти:

- Куп млади листа от глухарче

- Китка киселец

- 300 г пушен бекон

- 3 филийки пшеничен хляб

- 1 скилидка чесън

- Зехтин

- Прясно смлян пипер

- Балсамов оцет

Метод на готвене:

Изплакнете и наберете листа от глухарче и киселец и поставете върху чиния за сервиране. Нарежете хляба на кубчета, запържете до златисто кафяво със счукан чесън и поставете върху хартиена кърпа, за да поеме мазнината. Нарежете бекона, запържете в собствения му сок и поставете върху листата на глухарчето и киселеца. Полейте със зехтин, подправете с черен пипер, залейте с балсамов оцет, добавете крутони и сервирайте.

Селска супа с коприва и киселец

Тази зелена витаминна супа е много здравословна и вкусна. Можете да добавите всяка пролетна зеленина към нея, например див чесън и сняг. Време за готвене: 20 минути.

Продукти:

- 300 г млади листа от коприва и киселец

- 2 глави лук

- 100 г корен целина

- Сметана

- 2 с.л. л. супени лъжици масло

- 3 бр. картофи

- 1 морков

- Сол, прясно смлян пипер

- 2 с.л. л. брашно

- Твърдо сварени яйца

Метод на готвене:

Изплакнете билките и зеленчуците. Попарете копривата с вряща вода. Нарежете обелените моркови и картофи на ивици, а лука и целината нарежете на кубчета. Нарежете на ситно коприва и киселец и потопете в тенджера с вряща подсолена вода. Добавете морковите и картофите. Варете 5 минути, след това поставете лука и целината в тенджера. Разтопете масло в тиган, запържете брашното до златисто кафяво, добавете 2 с.л. супени лъжици вода, разбъркайте и изсипете в супата. Варете още 7-8 минути на умерен огън. Изсипете супата в купички, подправете с черен пипер, добавете заквасена сметана, поставете половин яйце във всяка чиния.

Пая на баба със зелен лук и яйца

Това са същите пайове с млад пролетен лук, които няма нищо по-вкусно! Време за готвене: 35 минути + време за втасване на тестото.

Продукти:

За пълнене:

- 2 връзки зелен лук

- 3 варени яйца

- Сол и черен пипер на вкус

- 100 г заквасена сметана

За тестото:

- 300 г брашно

- 80 ml топло мляко (35-40 ° C)

- 40 мл растително масло

- 2 яйца

- 30 г захар

- 20 g (10 g суха) мая

- Щипка сол

Метод на готвене:

Направете тесто с мая (като в рецепта за пица). Разделете тестото на топки с тегло 50-60 г. И разточете на набрашнена маса на плоски питки с диаметър 12-15 см и дебелина 1 см. Нарежете лука и яйцата на ситно. Добавете сол, черен пипер и заквасена сметана, разбъркайте. Поставете пълнежа в средата на всяка питка и защипете краищата. Поставете баничките с шев надолу върху набрашнен лист за печене. Намажете с леко разбито яйце за златист блясък. Печете в предварително загрята фурна за 10-15 минути при 200 ° С.

А в случай, че не искате да готвите, можете да поръчате свежа и вкусна храна онлайн.