"Числата на заразените с коронавирус намаляват, но рискът остава висок заради ниския брой ваксинирани. Ако старите хора се ваксинират за 2 месеца, това може да означава отпадане на много мерки, включително и носенето на маски. В страните, които ваксинираха половината и повече от населението си, има рязък спад на заразените и на умрелите", каза по БНТ служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Но го притеснява смъртността и ще възложи специален анализ на изключително високата смъртност до края на април.

"Няма нито една писмена следа, останала от работата на щаба", каза още Кацаров. "Не функционира щабът, защото няма нужда от него. Имаше моменти, в които НОЩ бяха вредни", добави той. Сплашването с нощни брифинги и предупреждения за чували с трупове, са накарали хората да се откажат от медицинска помощ, което е повишило смъртността.

„Ваксини имаме достатъчно. Мислим какво да правим с тези, на които им изтича срокът. Има искания да бъдат дарени на страни с недостиг.

Според Кацаров е създадена добра организация за ваксиниране - личните лекари са заредени, осигурени са мобилни екипи за отдалечени места. Ще бъдат отворени допълнителни центрове при нужда.

Според Кацаров удължаването на извънредната обстановка е необходимо, защото с него са свързани допълнителните плащания на лекарите и пенсионерите и всички мерки. Срокът на удължаването е два месеца, защото се разчита в този период да има нов парламент, който да промени закона и мерките, като например носенето на маски.