Здраве от природата

Магданоз - за здраве и сила

Той е отлично диуретично и потогонно средство

Много полезни са всички части на растението: листа, корени, семена. В тази миниаптека има минерали, витамини, фитонциди, белтъци, въглехидрати и хранителни влакна. Това растение може да лекува почти всички органи и системи. Ежедневното изпиване на чаша отвара (1-2 чаени лъжички на 200 мл вода) ще ви избави от излишното тегло.

Семената се използват при отоци от сърдечен произход, камъни в бъбреците и пикочния мехур, жлъчно-каменна болест, при менструални нарушения и възпаление на простатата.

4 чаени лъжички семена и 1 чаена лъжичка листа се заливат с чаена чаша гореща вода и се варят 15 минути. Оставя се да изстине, прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 4-6 пъти дневно.
На страдащи от камъни в бъбреците се препоръчва да ядат повече зелен магданоз, който разтваря камъните и те се изхвърлят с урината.

При колики в червата и гастрити с повишена киселинност се препоръчва настойка от корени и къдрав магданоз.

1 супена лъжица смес от корени и листа се залива с чаша и половина вряла вода в термос. Престоява 5 часа, след което се прецежда и пие по 1 супена лъжица 4 пъти дневно, половин час преди хранене. Препоръчва се и при цистит и простатит.
Магданозът се използва и за премахване на лунички и петна. За целта сутрин и вечер кожата се почиства със силна отвара от корени на магданоз, смесена с лимонов сок. За избелване на кожата ежедневно лицето се маже с пресен сок от листата.