Достъп до него ще имат училищните и личните лекари, педиатрите и родителите

Децата в Бургас ще са първите в страната с електронно здравно досие, след като високотехнологична компания дари на общината специализиран медицински софтуер.

Той е свързан с изготвяне на единно електронно здравно досие на детето от раждането му, през яслата, градината, училището и университета.

Софтуерът ще премахне всички важни документи, които сега се попълват на хартия и се разнасят от ръка на ръка, при което голяма част от информацията се губи безвъзвратно. На едно място ще се събират и обслужват всички документи, свързани с профилактиката и превенцията, имунизации, заболявания и лечения на децата“, обясни кметът Димитър Николов., който в края на миналата седмица представи възможности на иновативния продукт, заедно с представители на  компанията, която дарява софтуера.

Всички училищни лекари и медицински сестри ще качват на електронен носител информацията за здравния статус на бургаските деца. Тя е чувствителна от страна на личните данни и затова достъп до нея ще имат педиатрите и личните лекари, които наблюдават статуса на детето от раждането, медицинските сестри в градините, училищните лекари и при необходимост лекуващия лекар. Достъп до тази информация ще има и родителя на детето, докато е непълнолетно, а след 18-годишната си възраст и то ще получи достъп до нея, уточниха от общинската администрация..

. Предвижда се след време електронното здравно досие да бъде преведено и на английски език, за да могат пълнолетните да го ползват, ако решат да учат или живеят в чужбина.

Екип от Медицинския факултет в Бургас също ще има достъп, но само до обобщената информация, без личните данни, като видовете заболявания, броят, тенденциите и характерът на заболяванията сред децата в региона, за да им служи за научно-практична дейност и подготовка на бъдещите лекари в Бургас. Информация ще ползва и РЗИ-Бургас, но отново само по отношение на различните профилактични програми.

Системата ще дава възможност на родителите сами да влизат и да попълват по-специфични здравословни проблеми или нужди на детето, като алергии, неразположения или изискване за по-специални нужди. Всеки лекар ще има достъп до пациентската история на учениците и ще може да комуникира по-лесно с родителите им.

Системата разполага със собствен комуникационен канал, чрез който могат да се свързват потребителите помежду си, за да обменят  информация. „И сега се събира тази информация, но това което има педиатърът на детето, го няма училищният лекар и обратно. Това е сериозно количество важна информация, която за жалост се разпилява с времето. Идеята е тя да се запазва и да бъде на едно място“, коментира д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция.

Въвеждането на електронно здравно досие е част от мащабна програма за подобряване на детското здравеопазване в общината. "Започнахме сериозни ремонти в педиатричните кабинети в здравните заведения в града. Тук влизат и профилактичните програми, които стартирахме още в края на миналата година – за мързеливо око, гръбначни изкривявания и затлъстяване, а тази година ги разширяваме и с профилактика на различни алергии при децата. Медицинският факултет и специализираната детска болница, също са част от общата ни стратегия - да вдигнем нивото на детското и училищно здравеопазване в Бургас“, коментира още кметът Николов.