Ще бъдат затворени зелените коридори за желаещите да се ваксинират - този слух, който се разпространява сред лекарите, бе коментиран от бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов в Нова тв. Той обясни, че също е чул тази информация, която се е появила след среща между служебния министър проф. Стойчо Кацаров и лекарския съюз. Участници в нея притеснено са я коментирали с проф. Ангелов. Той обаче обясни, че тъй като няма официално съобщение от министерството на здравеопазването не може да потвърди притеснителния слух. Според проф. Ангелов обаче зелените коридори трябва да останат защото улесняват свободното ваксиниране.

В петък се появи слухът, че досегашните зелени коридори за свободно ваксиниране срещу коронавирус, където всеки можеше да се имунизира без предварително записване, вече няма да работят.

Според информацията от понеделник до четвъртък ваксинационните центрове и джипитата ще ваксинират само хора над 65-годишна възраст. За по-млади се допуска изключение, ако са с исхемична болест на сърцето, бъбречна недостатъчност, диабет, мозъчно-съдова болест и онкологични заболявания.

В петък, събота и неделя т.нар. зелени коридори ще работят за всички, както и личните лекари.

Ваксини да бъдат доставяни приоритетно на личните лекари, предвижда още заповедта на Кацаров. Те ще получават ваксини всеки понеделник. А до четвъртък предната седмица трябва да заявяват нужните им дози.

Всяка община ще има логистични пунктове, откъдето ще се получават ваксините то личните лекари. Дотам ще ги карат РЗИ-та, но след това отговорността ще е на джипитата.

Личните лекари трябва да дадат на РЗИ и списъци на инвалидите и трудно подвижните хора, които ще бъдат ваксинирани от мобилни екипи.

От заповедта на министър Кацаров не става ясно какво ще се случи с хората, които имат запазен час през електронната система за ваксинация.