Направете си домашен дезодорант със сода за хляб и етерично масло

Нормално за горещите дни е човешкото тяло да отделя пот - по този начин то се охлажда. За съжаление, този естествен процес не е много приятен както за самите нас, така и за околните. Освен лоша миризма потенето предизвиква петна по дрехите, мокри подмишници и неудобство.

За щастие, може да предотвратите неприятната миризма и следите по дрехите и с естествени средства. Нанесете сода бикарбонат (сода за хляб) върху зоните, където се потите най-много. Содата за хляб абсорбира влагата, а в комбинация с няколко капки етерични масла може да я ползвате като дезодорант.

Царевичното нишесте има същия ефект като содата бикарбонат. Използвайте го, когато усетите, че започвате да се потите. За да не залепне по мокрите участъци, предварително ги подсушете с памучна кърпа. Ако потенето е по ходилата ви, то може да изсипете малка част от нишестето директно в обувките.

Картофите абсорбират излишната влага и това ги прави добри помощници при борбата с потенето. Нанасянето им е лесно, само трябва да нарежете картофа на резени. Разтрийте върху подмишници, ходила, длани и оставете да изсъхне.

Освен че ще подсуши и премахне потта, сместа от лимонов сок и хлебна сода ще ароматизира проблемните зони. За целта прибавете малко количество лимонов сок към две лъжици сода за хляб. Разбъркайте до получаване на каша и нанесете, а след това премахнете с кърпа. Лимонът съдържа богато количество витамин С, което поддържа кожата стегната и свежа. След употребата на сместа засегнатите места ще са гладки, сухи и с приятен аромат.

Въпреки че острата миризма прави оцета неподходящ за предотвратяване на изпотяване, той все пак е качествено средство. Предпочитан вариант е вътрешната му употреба - вземайте по 2-3 капки на ден. Ябълковият оцет е естествен подобрител на обмяната на веществата и помага на тялото да изгаря мазнините. Това го прави подходящо средство при усилено потене.

Градинският чай също е за препоръчване срещу усилено потене. Той има изсушаващ ефект върху кожата. Съдържанието му на витамин В и магнезий намалява активността на потните жлези и ограничава изпотяването под мишниците. Към две чаши вряща вода добавете пресни или изсушени листа градински чай. Оставете да врят още десетина минути, след което изчакайте да изстине. С помощта на памучен тампон нанесете върху потните места. Течността може да се приема и директно, като я пиете.

Листата от орех имат антисептично действие, благодарение на което балансират потната секреция. Сварете няколко листа в половин литър вода. Изчакайте да изстине и с кърпа или тампон нанесете по краката, ръцете, подмишниците.

Периодично може да правите успокояваща вана с мента, лайка и валериана. Билките имат освежаващо и ароматно действие. Освен външно сместа от ментата, лайката и валерианата може да се приема и като чай. За целта сварете билките в един литър вода и се насладете на ароматната напитка.