Серия от 6 леки труса пък регистрирана в Смолян

Магнитна буря удари Земята в сряда, а според прогнозата следващата ще бъде в нощта на събота срещу неделя. Това съобщи доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Смущението на геомагнитното поле в България е със сила 6 по 9-степенната скала. Става дума за умерена магнитна буря. Тя продължи до обед вчера, после ситуацията се е успокоила.

“Изригвания на слънцето имаше през последните няколко дни. Започнали са от 8 май. Очакваше се, че ще пропуснат Земята, но потокът от плазма ни достигна”, обясни доц. Трифонова.

Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение и слаба концентрация. Обикновено смущенията влияят на възрастните и хората със слаб имунитет. Въздействат и на пациенти с психични разстройства, казват лекари.

Серия от 6 леки труса пък беше регистрирана в Смолянско през последните 2 дни. Силата им е между 2,1 и 2,9 по Рихтер. Всички трусове с магнитуд до 3 са от категорията микроземетресения. Те са част от сеизмичния фон, който не въздейства на хората, а само се регистрира с апаратурата на Геофизичния институт на БАН. Микротрус вчера имаше и в Добрич.

Такива земетресения на територията на страната стават поне 700-800 до 1000 на година, обясни за “24 часа” сеизмологът проф. Емил Ботев. До 1200 достигат много рядко през годините. Това се случи през 2012 г., когато беше пернишкото земетресение и имаше много афтършокове.

20-30 годишно пък са трусовете с магнитуд над 3, които може да се усетят от хората, а земетресенията със сила, по-малка от 2, не се оповестяват изобщо. (24часа)