В последните данни на НСИ, между 19 април и 2 май, има още 1200 случая на “скрита” смъртност

В седмицата след великденските празници епидемичната ситуация у нас продължава да се подобрява.

Средно 779 нови случая на вируса са регистрирани у нас през изминалата седмица - 17% по-малко.

Жертвите са били средно 71 на ден - с 11% нагоре. Повишението на смъртността е заради традиционното излизане на част от данните за починалите през уикенда в първия работен ден. Миналата седмица те се появиха в четвъртък, а тази - във вторник. Така два пъти коригиращи бройки влизат в една и съща седмица.

Явлението “скрита” смъртност продължава да се появява в данните на НСИ за умрелите в страната през последните 2 седмици на април.

Между 19 април и 2 май жертвите от нея са почти 1200. (Виж таблицата).

През 2020 г. по време на пика през ноември и декември имаше хиляди починали над обичайните за България смъртни случаи извън статистиката за жертвите на вируса. Сега с нарастването на регистрираните починали от заразата се повишават и “допълнителните” смъртни случаи. За двата последни месеца на 2020 г. тези случаи надхвърлят 10 000.

В началото на тази година тази “скрита” смъртност изчезна, но от втората седмица на март отново се появява успоредно с третата вълна. Оттогава случаите са около 5300.

“Скритата” смъртност се появи при нива на жертвите над 70 на ден. Тъй като от началото на май тя е по-ниска от тези нива, се очаква в данните на НСИ за 3 - 9 май, които ще излязат идната седмица, да намалее и до края на май да изчезне.

От 72 хил. теста за коронавирус 7,6% са били положителни.

Във вторник в болница лежаха 5571 души (-17%), а в реанимациите - 555 (-15%).

Към 11 май 174 е заболеваемостта на двуседмична база на 100 хил. Седмица по-рано бяха 246. (Виж таблицата.) За излезли от червената зона в ЕС се смятат страните с по-малко от 120 заболели. 

Активните случаи вече са 43 хил. при 54 хил. две седмици по-рано.

В класацията, приравняваща жертвите към броя на населението, сме на четвърто място в света. (Виж таблицата.)

В Европа епидемията продължава да намалява с бързи темпове навсякъде. За последните 7 дни на Стария континент има 19% спад на заразените и 16% на жертвите.

Бумът на COVID-19 в Индия се засилва още повече. Там са регистрирани 50% от заразените и 31% от умрелите в света през седмицата. Графика: НСИ

Графика: НСИ