България се справя с коронавируса изключително добре. Тя е на 20-о място по заболеваемост в ЕС при 14-дневна база, а ваксинацията срещу протича при голям интерес, докладва здравният министър Костадин Ангелов на съвещание при премиера Бойко Борисов.

„И в почивния ден имаме към 7000 ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от 32 000. В понеделник пристигат над 270 000 ваксини, така че зелените коридори да действат като се изпълняват и ваксинационните фази“, разпореди Борисов. И добави, че всяко количество ваксини, което се доставя, следва да бъде разпределено по-най бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите. 

„Това, което постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките“, отбеляза Ангелов и подчерта огромния интерес към зелените коридори за имунизация срещу COVID-19. „Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер“. На 31 май ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000. По 36 000 ваксини пристигат седмично и от „Модерна“. Ако продължаваме с този темп на ваксинация до края на юни ще има колективен имунитет“, каза Ангелов.