22°C   София
 

Нов наркотик убива младежи във Финландия. Смъртоносният синтетичен опиат се появи вече и в Русия, пише в заглавие руският в. "Известия".

Финландия регистрира все повече смъртни случаи заради употреба на неизвестни наркотични препарати; най-малко 10 души са починали през април в градовете Хелзинки и Турку. Тези дни местната фондация "А-клиниккасатио" съобщи, че в таблетки на лекарство против тревожни състояния е открит наркотичният аналгетик фентанил.

Фалшифицирани психотропни препарати, примесени с наркотици, бяха конфискувани от финландските митници и през 2016 и 2019 г. Едно лекарство срещу тревожни състояния, разпространено в Европа, отдавна вече има лоша слава, защото го купуват наркомани, смесват го с алкохол и други медикаменти, а това води до смърт. Днешната вълна обаче е далеч по-опасна от предишните единични смъртни случаи, отбелязва вестникът.

Употребата на фентанил е строго ограничена в Русия. Той се доставя на европейския черен пазар от азиатски лаборатории, каквато може би има вече и във Финландия, посочва пред вестника неназован наркополицай.

В балтийските и източноевропейските страни фентанилът е познат като "белия китаец" още от началото на века. Естония пострада особено силно, тъй като недостигът на хероин там през 2010-2012 г. бе компенсиран от наркотрафикантите тъкмо с фентанил. Веществото е крайно опасно, защото в много случаи дори лекарите не могат да спасят хора, които са го употребили, пише "Известия".

Големи количества от опиоидния аналгетик се произвеждат в Китай. През 2018 г. Пекин обеща на тогавашния американски президент Доналд Тръмп да спре това производство, отразило се пагубно върху наркоситуацията в САЩ. Обещанията останаха неизпълнени и през 2019 г. Тръмп отмени всички, дори легалните доставки на веществото в Щатите. "Фентанилът убива стотици хиляди американци годишно", заяви тогава той.

В края на април т. г. американската Агенция за борба с наркотиците (DЕA) съобщи обаче, че заплахата изобщо не е изчезнала. Щатските сили на реда конфискуват все повече фентанил, пристигащ и от лаборатории в Мексико.

Президентът на руския клон от Международната полицейска асоциация Юрий Жданов предупреди наскоро, че наркотикът може масово да се разпространи и в Русия. Веществото все по-често се споменава в полицейските сводки от Сибир и Далечния изток - региони, граничещи с азиатски държави, подчертава "Известия".ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...