Нидерландецът Петер ван Вез е изобретил нов тип тест за коронавирус, съобщава германският вестник BILD.

За да бъде направен, не ви необходими тампони: просто човек влиза в специална кабина и извиква. Устройство анализира аерозолите, освободени от тялото, и ще осигури резултата за 14 секунди. Тестът вече е одобрен за използване в Нидерландия, а Германия планира да го направи през следващите седмици, предаде Фокус.

Петер ван Вез, създател на новия тест QuBA разказва за изобретението си: Да влезем в пилотската кабина. Първо, въздухът се изсмуква от него и се пречиства на 100%. Става по-чист от този в операционната. И тогава хората започват да крещят – около 8-10 секунди, след което лампите се включват отново. Всичко бива засмукано там в специално отделение. От тази стая въздухът влиза в сушилнята, а от нея в това устройство. Всичко е много просто, бързо и точно. И още едно предимство: няма боклук, всичко се прави неинвазивно и супер бързо. Това е всичко.Бързо, което означава, че резултатът може да се види само след 14 секунди. Целият тест продължава приблизително една минута. До четирима души могат да бъдат тествани едновременно“.

Уточнява се, че QuBA може да бъде разположен в тестови центрове и летища. И може да бъде използван преди големи събития, например футболни мачове, концерти и т.н.