Швейцарски учени установиха защо пациенти с болестта на Паркинсон понякога имат видения с призраци. Това се дължи на поражения във фронтално-темпоралната област на мозъка им, пише в. "Дейли мейл".

Около половината от хората, страдащи от споменатото заболяване, имат чувството за неизяснено присъствие. Незначителни халюцинации възникват при тях по-рано от всички останали симптоми на болестта като тремор и скованост на мускулите. Пациентите с по-изявени видения впоследствие ще имат значително понижаване на когнитинвните функции с напредването на болестта.

Екипът на Олоф Бланке от швейцарския Федерален технологичен институт използвал магнитен резонанс и роботика за установяване на споменатите увреждания при болните пациенти. По думите на учения в рамките на експериментите бил поставен един робот пред субекта, който измерва движенията му. Втори робот пък записва сигналите на изследвания пациент. Те се сравняват с реакциите на здрави хора. "Когато констатираме несъответствие между първия и втория робот, тогава именно възникват халюцинациите. Когато фронталният робот прави нещо различно от втория, тогава възникват халюцинациите", твърди Олоф Бланке, предава БТА.

Паркинсонизмът поразява един на всеки 500 души. Той се изразява в скованост на мускулите, забавяне на движенията, тремор, нарушения на съня. Това е прогресиращо неврологично заболяване, при което се разрушават клетки в онази част на мозъка,, която контролира движенията. При заболелите се изтощават

запасите от допамин, хормонът на щастието. Засега няма лекарство и способ за преустановяване хода на заболяването. Учените изтъкват, че информацията за халюцинациите е оскъдна, тъй като пациентите се притесняват да споделят своите видения.