Хората, които се ваксинират срещу коронавирус, могат да дарят кръв 28 дни след поставянето на втората доза. За преболедувалите пък срокът е 40 дни след положителният тест и про условие, че са напълно излекувани.

Това обясниха от Националния център по трансфузионна хематология, откъдето отправиха апел за повече кръводарители и през Страстната седмица.

“За да осигурим на болните и пострадалите пациенти необходимите им лечебни кръв и кръвни съставки, и през Страстната седмица разчитаме на вашето милосърдие и добротворство”, написаха от там.

Медицински екипи в националния център ще са на разположение всеки ден, дори и в почивните и празнични дни, от 9 до 15,30 ч, на адрес ул. “Братя Миладинови” 112 в София.

“В Националния център работят професионалисти, които спазват всички противоепидемични мерки за безопасност в условията на CОVID-19. НЦТХ гарантира запазване здравето на кръводарителите, на медицинските екипи и на нуждаещите се пациенти”, допълват от там.

Проблемът с недостигащите кръводарители у нас периодично излиза на дневен ред, като често не само от Националния център по трансфузионна хематология, но и здравното министерство отправя апели повече хора да направят този хуманен жест.

Преди седмица с такъв апел се обърнаха и от Александровска болница, които спешно търсеха кръв за 72-годишен пациент с COVID-19, който се лекува при тях.