В Търново поставят само втори дози, дали повече количества на личните лекари, в Ловеч също са без коридор

Опашки от желаещи да се ваксинират срещу коронавируса се извиха още в първия ден на зелените коридори. Хората започнаха да се редят рано сутринта още преди самите пунктове за имунизация в болниците да отворят. До късния следобед пред някои от големите столични болници все още имаше чакащи. Част от опашките на места обаче бяха и от хора, искащи да си направят тест за коронавирус.

Въпреки уверенията на здравните власти, че този път за коридорите ще са осигурени достатъчно РНК ваксини, граждани в Девня и Кюстендил сигнализираха, че не са имали възможност за имунизация.

За проблема съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, към когото лично били подадени сигналите.

След намесата на министъра в двата пункта бяха осигурени флакони с РНК ваксини. Ангелов нареди и да бъде удължено работното им време, за да бъдат имунизирани всички чакащи.

“На територията на цялата страна разполагаме с достатъчно количества иРНК ваксини срещу COVID-19 за зелените коридори! По тази причина

при липса на

организация

от страна на

здравните

инспекции,

ще бъда

безкомпромисен!

На 4 май в България пристигат още 273 780 дози от ваксината на Pfzer/BioNTech. Заедно ще успеем!”, написа Ангелов в профила си във фейсбук.

В четвъртък у нас е поставен

нов рекорд за

ваксинирани за

ден - 27 000

души

С отварянето на зелените коридори се очаква този брой постепенно да нараства. В петък само за 4-те часа, в които работи пунктът във ВМА, бяха ваксинирани 1300 души.

163 са пунктовете в страната, където всеки, желаещ да се ваксинира, ще може да го направи по време на зелените коридори до 9 май включително. 16 от тях ще работят без почивен ден. Пълен списък с пунктовете и работното им време има на сайта на здравното министерство. До следващата неделя записаните часове през е-системата няма да важат.

Във Велико Търново и Ловеч пунктове и зелени коридори обаче няма. Оттам не са подали заявка да работят, както са направили останалите, обясниха от ваксинационния щаб.

От РЗИ - Търново, не смятали, че е удачно да отварят такива, когато хората са по селата или извън града за Великден.

“В момента има ваксини, но това са втори дози. Зеленият коридор означава да имаш достатъчно ваксини и възможност тези, които пожелаят, да се наредят на опашка и да чакат. Към този момент нямаме,

ще имаме

значително

повече ваксини

вероятно от 10

май”,

коментира пред “24 часа” шефката на РЗИ д-р Евгения Недева.

От инспекцията обясниха, че са раздали преимуществено получените ваксини на джипитата и за втори дози в имунизационните кабинети. “Не изоставаме с ваксините, правим достатъчно, въпросът е, че сме решили да ги разпределим по този начин”, каза Недева.