Основните признаци са подуване на стомаха, дискомфорт след хранене, тежест и болки ниско в корема

Д-р Маргарита Таушанова е завършила е Медицинския университет в София, има специалности по вътрешни болести и медицинска онкология. Началник е на отделението по медицинска онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ.

- Д-р Таушанова, наричат рака на яйчниците "тихия убиец". Той е петият по честота карцином сред злокачествените заболявания при жените. В навечерието на Световния ден за борба с рака на яйчниците бихте ли посочили кои са симптомите, които алармират да потърсим лекарска помощ?

- Ракът на яйчниците в ранните си стадий протича безсимптомно. Това е и причината да се диагностицира в по-късни стадии.

Основните признаци са подуване на корема, дискомфорт след хранене, тежест и болки ниско в корема. Нарушава се ритъмът на дефекация, често има позиви за уриниране.

Симптомите са нетипични

и могат често да заблудят болните. Това е основната причина да не се потърси навременна лекарска помощ и заболяването да се диагностицира в напреднал стадий.

- Кои са факторите, които повишават риска от развитие на овариален карцином? Има ли такива, върху които можем да влияем?

- Някои жени имат повишен риск от развитие на карцином на яйчника. Наличието на рисков фактор или дори на няколко не означава задължително, че ще се развие рак на яйчника.

Основните рискови фактори са генетични. Наследственият овариален карцином се среща при 20-25% от жените. Той се дължи на унаследяване на мутации (промени) в гена BRCA1 и BRCA2, както и други гени. Мутациите в BRCA гените могат да съществуват и при пациенти с рак на яйчниците или рак на гърдата, които нямат семейна история за тези заболявания. Носителството на мутация увеличава риска за развитие на рак на яйчници, фалопиеви тръби, първичен перитонеален карцином при жени, рак на гърда и простата при мъже. Други

рискови фактори

са синдромът на Линч, синдромът на Peutz-Jeghers, фамилна обремененост, възраст, наднорменно тегло, хормонално заместителна терапия, различни фактори на външната среда.

Причините за развитието на рак на яйчника са комплексни и не може да се посочи конкретно само една.

- Как се диагностицира овариалният карцином? Какви изследвания се правят?

- За да се постави диагнозата "рак на яйчника", е необходимо при поява на симптоми да се осъществи преглед при гинеколог. Подробно снетата анамнеза, посочване на симптомите насочват лекаря към вероятното страдание. При физикалния преглед е възможно да се установи подут корем, палпиране на туморна формация, особено в авансиралите стадии (данни за асцит, подути долни крайници, поради венозен лимфен застой). Извършват се

лабораторни и образни изследвания.

Трябва да се направи кръвно изследване за измерване на нивото на туморния маркер СА125, H4. Образните изследвания, необходими за диагностиката, са ехография на коремни органи, трансвагинална ехография, ядрено-магнитен резонанс, РЕТ/СТ.

- Какви са възможностите за лечение на този вид онкологично заболяване?

- Лечението на овариалния карцином се определя според стадия на заболяването. При оперативното лечение се извършва стадиране на яйчниковия карцином и максимално отстраняване на тумора. Обикновено се прави тотална хистеректомия(отстраняване на матката), оваректомия (отстраняване на яйчниците). В много ранните стадии при жени с желания за запазване на репродуктивните им възможности се обсъжда отстраняване само на единия яйчник.

Химиотерапия се провежда след операцията. Такава терапия би могла да се проведе и преди операцията с цел намаляване размера на тумора.

Съществува възможност за прилагане и на

таргетни терапии,

чрез които можем специфично да се прицелим и да унищожим раковата клетка, ако идентифицираме промени в определени гени.

- Има ли профилактика и какви съвети можете да дадете на жените?

- Няма надежден скрининг за рака на яйчниците. Редовните профилактични прегледи при гинеколог са основна мярка за ранното диагностициране на заболяването. Въпреки това повече от 70% от пациентите се диагностицират в напреднал стадий на болестта. Ранното установяване на първите признаци, навременното извършване на правилните образни и лабораторни изследвания, провеждането на оперативната интервенция със или без предоперативно доказване на хистология са опорни точки в диагностично- терапевтичното поведение при рака на яйчниците.

Независим авторски материал, отразяваш личната гледна точка и опит на автора

Публикува се с подкрепата на "АстраЗенека"

Повече информация за рака на яйчниците можете да намерите на: Животът те обича | Facebook