На видеоигрите винаги се е гледало с малко или много подозрение. Дали става дума за обхвата на вниманието при подрастващите или вредните ползи, които те имат над очите ни, видеоигрите винаги са били свързвани с нашия заседнал, асоциален и подвластен на технологиите живот. Въпреки че до някаква степен повечето онлайн игри могат да се приемат за „вредни” поради ред причини, същото може да се каже и за много други неща, тясно свързани с ежедневието ни.

Съществуват доста вредни гейминг навици, но пък популярният онлайн гейминг има и доста позитиви, свързани с нашето здраве. Освен това с някои онлайн игри можеш дори да печелиш парични печалби! Когато използваш безплатни завъртания за онлайн ротативки, можеш да увеличиш и шанса си да спечелиш. В следващите редове ще ти споделим десетте ползи от умерения онлайн гейминг и как всъщност той може да се окаже доста полезен.

По-добра мозъчна дейност

Застаряването ще застигне всеки един от нас. За съжаление, то върви ръка за ръка с доста проблеми, свързани с нашето здраве. Не говорим само за физически проблеми. Когнитивната функция също бива засегната и доста хора страдат от краткотрайна памет и липса на концентрация. Проучванията показват, че няколко часа на ден, прекарани в онлайн гейминг, в рамките на единадесет седмици могат да подобрят мозъчната ти дейност. Ще можеш да се концентрираш по-лесно и за по-дълго време. Също така ще успяваш да придобиваш нови умения и да запаметяваш нова информация с по-минимални усилия.

Умение за извършване на няколко дейности едновременно

Друго проучване доказва, че редица онлайн игри ще ти помогнат да взимаш по-добри решения, когато си под напрежение и ще направят изпълнението на няколко задачи едновременно фасулска работа. Екшън игрите са доста подходящи за развиване на умението да запомняш различна информация, за подобряване на сензорната интеграция и за успешна работа дори когато си затрупан със задачи. Няколко часа видео гейминг ще подобрят способността ти да превключваш от лявата към дясната част на мозъка ти и да реагираш бързо при всякакви ситуации.

Подобрена контрастна чувствителност

Вероятно си чувал опасностите, които крие онлайн гейминга за очите ти. Навикът да не примигваш, който много геймъри придобиват, може да причини редица проблеми, сред които т.нар. сухи очи. Оказва се обаче, че ако играеш онлайн игри с мярка, твоето зрение може и да се подобри. Геймингът стимулира нещо, наречено функция за контрастна чувствителност. Това подобрява чувствителността ни към контраста и пространствената честота и прави очите ни по-прецизни към цветовете.

Мозъчна гъвкавост

Мозъчната гъвкавост обхваща редица функции. Видеоигрите са създадени, за да предизвикват мозъка ти по множество начини. Разцъкването на приключенски игри, игри тип симулация и brain-training игри ще поддържат мозъка ти постоянно активен. Физическите и психическите предизвикателства, пред които те поставя геймингът, ще подобрят мозъчната ти активност и когнитивните ти функции. Това също ще допринесе за по-бързо научаване на нова информация.

Ще ти е по-лесно да се справяш с тревожността и депресията

Доста често родителите се тревожат, че децата им прекарват прекалено много време в игри. Факт е обаче, че игрите могат да се окажат доста ефикасни в справянето с депресивните състояния и тревожността и не крият никакъв риск за твоето здраве. Видеоигрите разсейват играча и го отделят от неговото ежедневие за няколко часа, като подобряват настроението му значително. Днес дори има игри и приложения, специално създадени за тези, които се борят с депресията. Въпреки че подобни разработки са сравнително нови, статистики показват, че те се приемат доста добре от хора на всякаква възраст.

Страхотни леки упражнения

Физически игри като Wii Fit не са чак толкова натоварващи като една едночасова сесия в залата, но не можем да отречем, че са една добра алтернатива. Wii Sports и други игри, контролирани изцяло от движението на тялото ти, се смятат за точно толкова здравословни, колкото ходенето на пътеката. Освен това те са чудесна опция, когато се възстановяваш от някаква травма или болест, тъй като не изискват прекалено много движение.

Физиотерапевтите много пъти предоставят на пациентите си възможността да раздвижат тялото си чрез подобни игри. Те са изключително подходящи за хора, които искат да са в тонус, но редовните упражнения ги затрудняват. Вече е лесно да замениш фитнеса – просто се отбий в игралната си стая!

Фокус и внимание

Преди време се смяташе, че видеоигрите и постоянните светкавици и проблясвания са причина за нарушаване нивата на концентрация при деца и възрастни. Сега обаче проучванията твърдят точно обратното. Геймингът в рамките на нормалното ще окупира мозъка и тялото ти и ще ти помогне да се фокусираш върху дадено нещо за по-дълго време. Това се дължи на постоянния поток от стимулация, който блокира всякакво външно отвличане на вниманието.

По-добра координация

Времето, прекарано в онлайн гейминг, значително ще подобри координацията ти. Ще можеш да реагираш бързо във всякакви ситуации. Изследвания доказват, че десетки студенти по медицина нямат никакви затруднения при операциите, тъй като при видеоигрите са извършвали подобни движения с ръцете си.

Подобрени комуникативни умения

Колкото и невероятно да звучи, геймингът може да подобри социалните ти умения. С нарастването на игри, свързани със социалните мрежи, много активни играчи се чувстват по-уверени в своите soft skills и лесно установяват контакт с нови хора. Игрите са чудесна възможност не само да се забавляваш, а и да изградиш нови и трайни приятелства с хора, споделящи твоите интереси.

Гейминг с любимите хора

Можеш да подобриш връзката, която имаш със семейството или с приятелите си, благодарение на онлайн гейминг. Семейна вечер, прекарана в разцъкване на multiplayer игра, или пък романтична среща, която да завърши с ожесточена Mortal Combat битка – и двата варианта несъмнено ще допринесат за едно по-добро настроение и прекрасни спомени.

Заключение

Както много други неща в бързодвижещия се свят, в който живеем, и видеоигрите могат да бъдат доста пристрастяващи. Ако играеш само няколко часа на ден обаче, те могат да са една чудесна възможност да раздвижиш мозъка си и да забавиш неговия процес на стареене. Не използвай игрите да избягаш от реалността, а ги използвай като средство, което ще ти помогне да се справиш с емоционалните и здравословните си проблеми.