Депутатите гласуваха още за нов избор на директорите на болници, както и за приемане на нов Национален план при епидемии с конкретни параметри

България да стартира процедура за закупуване на руската ваксина "Спутник" V преди тя да получи разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата и ЕК. Обсъждането на тази възможност приеха депутатите от парламентарната здравна комисия на първото си заседание в 45-ото народно събрание.

Предложението е на БСП и то се обсъжда за втори път, но този път бе прието, без обаче да стане съвсем ясно с колко гласа "за". За да бъде окончателно прието решението обаче, то трябва да мине и в зала. Ще бъде нужна промяна и в Закона за лекарствата.

Преди гласуването шефът на комисията д-р Александър Симидчиев предложи точката да бъде коригирана така, че към покупка на ваксината, държавата да може да мине след одобрението й от ЕМА и ЕК, но то не беше прието.

БСП прави това предложение, защото у нас нямало достатъчно количества ваксини, а зелените коридори се оказали неработещи за възрастните хора, които искат да се имунизират, обясни мотивите на социалистите проф. Георги Михайлов.

С данни за малко странични реакции и добра ефективност, предложението подкрепи и проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ".

Нормативно обаче подобно решение би нарушило европейското законодателство и би изисквало Изпълнителната агенция по лекарствата да извърши оценка на безопасността, ефикасността и добрата производствена практика на руската ваксина и да даде зелена светлина за употребата и у нас, а тя няма капацитет за това, реагира от своя страна здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Той и шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, подкрепени от депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова обясниха, че по закон вкарването на продукти с нова субстанция, както и такива за превенция на вирусните заболявания, към които спадат ваксините срещу COVID-19, може да се случи след като получат одобрение от ЕМА и Европейската комисия и прескачане то на тоя условие ще вкара България в нарушение. Освен това не може да се използва и хипотезата за животоспасяващ медикамент, защото руската ваксина не е единствената, а вече се използват и са получили одобрение 4 други ваксини.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък се хвана за мотива на БСП, че няма достатъчно количества ваксини у нас, като каза, че, ако това е проблемът, защо се обсъжда само "Спутник" V, а не и останалите руски ваксини.

Да има нов избор на директори на държавни болници само месец, след като конкурсите в повечето от тях вече минаха, реши още парламентарната здравна комисия. Депутатите приеха на първо четене законопроектът на Мая Манолова, който предлага промени в Закон за лечебните заведения, както и в този за публичните предприятия.

Предложенията, които залягат в тях са болниците да излязат от списъка с публични предприятия, а изборът на директорите да прави здравният министър след конкурс. Сега, след последните промени в Закона за публичните предприятия, приети през 2019 г. и отсрочени за 2020 г., в ръководството на 8 от тях влиза и независим член, който се избира от Агенцията за публични предприятия. Промените в законопроекта залагат и нови изисквания, на които да отговарят бъдещите директори.

Ако предложението бъде прието и в зала, здравният министър ще трябва да проведе нови конкурси до 2 месеца.

Да се промени и пандемичният план на страната ни за борба с епидемията от COVID, като в него залегнат конкретни параметри, спрямо които ще се приемат съответни мерки или ще се отменят, приеха още депутатите. Това решение бе подкрепено с най-голямо мнозинство - 12 гласуваха "за".

Здравните власти в лицето на здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясниха, че в пандемична обстановка е трудно да се посочат точни параметри, които да дават насока за мерките.

Не сме против такъв документ, би било полезно, но дори и сега в света ням такъв документ щ, който да казва какво и кога да се прави", каза доц. Кунчев.