Близо 150 млн. лв. не стигат на касата, за да ги плати докрай

Само преди месец обаче надзорът реши, че ще дава бонус на повече хора от големите болници

Без трансфер от държавния бюджет здравната каса няма да успее да плати напълно бонусите от 1000 лв. на медиците на първа линия. Това става ясно от отговор на шефа на здравната каса проф. Петко Салчев до шефа на лекарския съюз д-р Иван Маджаров, който поиска бонус да получават повече специалисти като пулмолози, кардиолози и др., които също работят с COVID пациенти. Такава възможност обаче няма.

До края на 2020 г. парите за бонусите идваха от европейско финансиране през бюджета на МЗ, а от тази година се осигуряват от държавния бюджет чрез транфер към НЗОК. Досега касата е получила 135 млн. лв. Изплатени са 74,5 млн. лв. за януари и февруари, а 35,3 хил. лв. са отложени за плащане след 31 март. Според прогнозите на касата за март и април ще са нужни 78,5 млн. лв. С тях дължимите средства до края на май ще възлязат на 153,1 млн. лв., което надвишава преведените от държавата пари с 18,1 млн. лв., посочват от касата.

Така се очертава още за април да има проблем с бонусите, като в тези средства влизат и 10 лв. за поставена доза за джипитата. Освен това по закон плащането на парите продължава 3 месеца след края на епидемичната обстановка. На тази база касата изчислява, че за май, юни и юли ще са нужни още 128,1 млн. лв., с което размерът на недостига става 147,2 млн. лв. И ще нараства още, защото епидемичната обстановка ще се удължи с месец.

"В тази връзка считаме, че всяко разширяване с нови категории изпълнители на медицинска помощ, които да получават заплащания по Методиката, може да бъде прието само след осигуряването на необходимите трансферни средства за действащите в момента плащания и съответния допълнителен трансфер за новите категории плащания", посочват в писмото си от здравната каса, като уточняват, че във връзка с данните за необходимите средства е изпратено писмо до министъра на здравеопазването.

Само преди месец обаче, надзорът на касата взе решение за март да увеличи максималният брой на работещите в болниците медици и немедицински персонал, грижещи се за пациенти с COVID, които да могат да получават 1000 лв. От стенограмата на заседанието им, провело се на 30 март, стана ясно, че бонус ще може да се даде на до 600 човека при прием на над 400 пациенти с коронавирус като решението влиза в сила със задна дата. Дотогава максималният брой беше 400 работещи на първа линия при над 200 приети. 

Шефът на здравната каса проф. Петко Салчев посочва, че това ще коства допълнителни 12 млн. лв., а зам. здравният министър и шеф на надзора на касата Жени Начева допълва, че мярката ще обхване само 4-5 от големите и най-натоварени болници, като очакванията са още през април да има спад в хоспитализациите и да се изплатят допълнителни бонуси на по-малко хора.