След като резултатът от бързия антигенен тест, доказал инфекция с COVID, е на път да стане един от начините за пътуване в Европа това лято, вече има изискване какъв да е тестът.

Ще важат резултатите само от 16 вида антигенни тестове, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Би Ти Ви. Европейската комисия е изготвила списък с производители, чиито тестове надеждно доказват инфекция и съответно ще се признават като документ, че човекът е боледувал и има естествен имунитет.

Списък от 16 вида тестове на конкретни фирми ще бъде утвърден и у нас, обясни доц. Кунчев. Сблъскахме се с много некачествени, допълни той.

Само 6 месеца от края на карантината обаче ще важи прекарана инфекция като "виза" за пътуване, стана ясно от обясненията на Кунев. Смята се, че след това естествения имунитет не дава надежден отговор.

Другите два начина са сертификат за ваксинация и PCR тест, направен непосредствено преди пътуването.

Очаква се още днес да бъде пусната заповедта на министъра за регламента за влизане на туристи и в България, обяви Кунчев, като най-вероятно ще се изисква именно едно от трите изброени. Успоредно с това трябва да върви усилена ваксинация на заетите в туристическия бранш, за да имаме безопасен летен сезон, призова доц. Кунчев.

Една от възможностите е еднодозовата ваксина на "Янсен", чието прилагане у нас започва без ограничения. 1 на 1 милион са случаите на тромбоза, свързани с тази ваксина, а същият процент тромбоичен инцидент се наблюдава и при неваксинирани, затова няма причина да се налагат ограничения при прилагането на препарата, обясни експертът.

Ваксинацията няма да става задължителна у нас, макар да държа на думите си, че трябва персоналът в социални домове и медиците да бъдат обхванати напълно, каза още държавният здравен инспектор. Даде пример с поредния взрив на коронавируса в дом за възрастни - от вчера в Бургас, защото инфекцията е внесена от работещи там. Трябва да осигурим на тези хора безопасна среда, коментира Кунчев.