Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев пред Народното събрание. Според министъра временният дефицит след COVID-кризата е "очакван от икономическите анализатори".

Ананиев прогнозира още, че в края на април отчетеният дефицит може да се свие до близко до балансираното бюджетно салдо, т.е. между -100 млн. и +100 млн. лв., но това ще стане ясно към 30 април.

Прочети повече 8,5 млрд. лв. е размерът на фискалния резерв, отчете пред депутатите Ананиев. 3,3 млрд. лв. от тях са в Сребърен фонд. "Не сме си позволили една стотинка да се вземе от този фонд и да се финансират други разходи", увери Ананиев.

"Първото тримесечие на годината беше най-тежко заради третата вълна на епидемията. Ако няма усложнения в епидемичната обстановка, имаме основания да прогнозираме, че ще изпълним ангажиментите в бюджета. При усложняване на обстановката, ще трябва да предприемем мерки за актуализация на бюджета, извършване на допълнителни разходи и поемане на допълнителен дълг", каза Ананиев.

Предварителните данни на МФ показват, че приходите в бюджета, вкл. от данъчни постъпления, са общо 11,3 млрд. лв. и се увеличават на годишна база. Дефицитът се дължи на значителното повишаване на разходите.

1,3 млрд. лв. са данните по предотвратяване на коронавирусната пандемия. 314 млн. лв. са похарчени за добавките от 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери от януари до март. Част от разходите се дължат и на средствата за модернизиране на армията.