Между 40 и 60 на сто от популацията в страната ни страда от хронична венозна болест. Това каза пред журналисти проф. Веселин Петров, председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. По думите му болестта се среща до три пъти по-често сред жените. От всички страдащи от заболяването, 62 на сто не се лекуват изобщо, а само около един процент се обръщат към лекар и получават терапия, посочи лекарят. По думите му заболяването отнема около 2 на сто от бюджетите за здраве, а заради застаряването на населението броят на пациентите в световен мащаб ще нараства. Хроничната венозна болест е едно от най-разпространените заболявания в развитите страни, допълни проф. Петров, цитиран от БТА.

Напълняването е сред основните рискови фактори за развитие на болестта. Заради пандемията от COVID-19 посещенията при лекар се отлагат и пациентите остават недиагностицирани, посочи още той. Обездвижването също е една от причините за появата на хронична венозна болест. При 87 на сто от пациентите с венозна болест симптомите са се появили преди повече от година преди диагностицирането й.

Хроничната венозна болест е прогресиращо заболяване и може да доведе до сериозна инвалидизация, каза проф. Марио Станкев, директор на Националната кардиологична болница. Той обясни, че в началото си болестта няма видими признаци, но се появяват болка, тежест в краката, лесна умора, усещане за дискомфорт, затопляне на краката. Това е най-точният момент за консултация със специалист и започване на лечение, посочи проф. Станкев. По думите му упражняващите професии, в които хората дълго стоят прави или обездвижени, са изложени на риск от поява на болестта. Другите рискови фактори са наследственост, бременност, хормоно-заместителна терапия, затлъстяване, напреднала възраст, злоупотреба с никотин или алкохол. Да се избягват обувки с висок ток и продължително излагане на слънце, посъветва лекарят.

През юни и юли ще се организира Национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест "Вземи краката си в ръце активно". Целта на кампанията е повишаване на информираността сред обществото за причините, основните начини за превенция и необходимостта от ранна диагностика и лечение на хроничната венозна болест в условията на пандемия.

google-site-verification: google3c77ff0a5b28b254.html