Отказът от никотин остава най-доброто решение

Електронните цигари имат потенциал да намалят заболеваемостта и смъртността от болести, свързани с тютюнопушенето, ако по-голямата част от пушачите преминат на по-малко вредните алтернативи.

Около това мнение се обединиха водещи международни и български експерти в сферата на науката и здравеопазването, както и представители на бизнеса на онлайн медиен семинар “Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата”, организиран от “Арбилис” в края на март.

Данни за ефективността на вейпинга като начин за отказ от тютюнопушенето във Великобритания, представи водещият британски онколог д-р Питър Харпър, а обобщени данни от над 50 проучвания в целия свят за въздействието на електронни цигари съобщи Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел “Връзки с обществеността” във Филип Морис България.

Най-голямото предизвикателство пред лекарите, а и обществото са хората, които не могат да откажат цигарите, дори и при наличие на застрашаващо живота заболяване. По последни данни 64% от хората с диагноза рак продължават да палят цигара, въпреки, че знаят колко е опасно. Това е и едната основна група, към която са насочени бездимните продукти - устройства с нагряване на тютюн или електронни цигари. Целта на предлаганите от компаниите в областта бездимни продукти е максимално да намалят излагането на вредни вещества както за тези хора, така и за обществото, затова и не спират както вътрешните, така и външните независими проучвания, които вече няколко години проследяват ефекта върху здравето на потребителите.

И докато устройствата за нагряване на тютюн се ползват с все по-голямо доверие сред пушачите по света, то разбирането за електронните цигари и доверието към тях е още ниско, като това се дължи до голяма степен на подвеждаща и невярна информация, обясни на семинара проф. Борислав Георгиев, началник на Клиника по кардиология в Национална кардиологична болница.

Това е и причината да се правят отделни проучвания само за е-цигарите, а големи организации вече дават първи становища, базирани изцяло на доказани резултати. Анализ на данните от 50 научни изследвания по света, включващи над 12 000 пълнолетни пушачи в 13 държави от почти всички континенти, направи и международната научна мрежа “Кохрейн”. Заключението е, че електронните цигари са 95% по-малко вредни от конвенционалните, както и че рискът за околните от изпаренията е пренебрежим. Хроничният риск от ракови заболявания пък, причинени от употреба на електронни цигари, е под 0,5% в сравнение с този от пушене. Наред с това се допуска и, че e-цигарите с никотин увеличават нивата на отказ от пушене в сравнение с тези без никотин, както и никотин-заместваща терапия, като никотинови пластири и дъвки, представи становището на “Кохрейн” Вержиния Джевелекова.

Последното потвърждение за тези данни идва и от доклада на Агенцията по обществено здраве на Англия от февруари, в който заключенията са същите.

Въпреки вече установените ползи от електронните цигари, лекарите са категорични, че единственото добро за здравето решение е пълният отказ от никотин. Когато това е трудно обаче, могат да бъдат първата стъпка в тази посока.

“В миналото се смяташе, че именно никотинът причинява проблемите, но сега знаем, че виновниците са въглеродният окис, бензопиренът и гликопротеините, които са в основата на сърдечносъдовата патология и се съдържат в тютюневия дим”, обясни проф. Борислав Георгиев и допълни, че първият инфаркт на миокарда настъпва 10 г. по-рано при пушачи в сравнение с тези, които никога не са пушили. Такъв риск има и при електронните цигари, но той е минимизиран, защото най-опасни са финните прахови частици с големина под 2,5 микрона, които се съдържат в цигарения дим.

Противно на очакванията намаляването на цигарите не води до намаляване на риска за пушачите, каза проф. Георгиев. Това става, само когато напълно ги спрем, като най-малко намалява рискът за ХОББ и рак, а най-много за исхемична болест и инсулт. Професорът обясни и, че остатъчен риск за здравето има както след продължително, така и след кратко тютюнопушене.

В последните 20 г. пушенето остава водеща причина за развитието на рак в България, съобщи и д-р Питър Харпър. Като лекар и онколог, той се интересува от алтернативи, които могат да спомогнат за намаляването на вредата от пушенето и към които да може да насочва пациентите си. Според него както за безразсъдното шофиране сме въвели предпазни колани, въздушни възглавници и дискови спирачки, с които автомобилите да станат по-безопасни за шофьорите и за останалите участници в движението, така и към намаляването на вредата от тютюнопушенето трябва да се подходи прагматично, което може да се случи чрез пренасочване на пушачите от цигарите към бездимните алтернативи. Така ще се намалят смъртните случаи, свързани с пушенето.

От изнесените от него данни стана ясно, че 95% от всички смъртни случаи през 2016 г. у нас, или 101  000 случаи, са в резултат от тютюнопушене, 19  000 от които се дължат на рак. Отказът от пушене остава най-доброто решение, категоричен е той, но и иновациите в по-малко вредни алтернативи имат своята роля за намаляване на вредата от тютюнопушенето, защото канцерогенният потенциал на бездимните изделия, съдържащи никотин, е значително по-нисък.

Ефикасността им доказва в експеримент с машина за пушене и проф. Анхел Гонсалес Уреня от Автономния университет на Мадрид. Той доказва нагледно близо 90% намалена токсичност в аерозола на електронната цигара спрямо дима на обикновените.

“И не само броят на химикалите е намален, но и тези, които се откриват, са в намалени концентрации – от едноцифрен процент до нула”, обясни професорът. От резултатите става ясно и, че в е-цигарите не се съдържа кротоналдехид, който е канцерогенен. За други химични съединения като толуен и ксилен пък съдържанието в електронната цигара е едва 2,6% от това в горимата.

Гонсалес посочи и позитивните ефекти, които бездимните продукти биха имали върху околните, включително и пряко върху икономиката. За пасивните пушачи той даде пример с това, че ако около нас има човек, който употребява електронна цигара, той вдишва по-голямата част от веществата, чиито концентрации вече са намалени, а това, което издишва, се разсейва много бързо. На метър разстояние концентрациите вече са много по-ниски. Ако пуши горима цигара, на всяко дръпване сме изложени на 600 нанограма никотин, докато ако същият човек, използва електронна цигара, излагането е 5 нанограма.

Икономическите ползи пък биха възлизали на милиони евро, защото всички хора, продължаващи да пушат, правят огромни разходи на здравните системи, подчерта Гонсалес.

По време на семинара Димитър Гигов и Любомир Серафимов от Българската вейп асоциация акцентираха на безопасността и високото качество на бездимните продукти, които се предлагат на нашия пазар. Въпреки че при въвеждането им у нас преди 10 г. е липсвала добра регулация и това е позволило попадането на некачествени продукти на пазара, сега не е така. Всички законови промени защитават крайния потребител от некачествени продукти с неясен произход и гарантират, че отговарят на най-високите критерии.

За производството на течности производителите са задължени да използват само съставки с най-висока степен на чистота, които не са опасни за здравето. Никотиновата течност обикновено съдържа вода, пропилен гликол, растителен глицерин, аромати и никотин, като всички, без никотина, се използват и в хранително-вкусовата индустрия.

Друг ориентир за потребителите за сигурен продукт трябва да е информацията на опаковката. Трябва да фигурира съдържанието на продукта, фирмата търговец и информацията да е на български.

Великобритания призова СЗО да отмени забраната за вейпинга

Британски депутати официално застанаха в подкрепа на електронните цигари и призоваха Световната здравна организация (СЗО) да преразгледа подхода си срещу иновациите за намаляване на вредата от тютюнопушенето като вземе предвид независимите научни доказателства по темата. Депутатите обвиняват СЗО, че не отчита иновациите за елиминиране на пушенето и болестите от него, като предлага пълна забрана на вейпинга и призовават за спиране на средствата за международната организация, ако не промени позицията си, посочва международното издание Tobacco Reporter.

След четиримесечно проучване Смесената парламентарна комисия по въпросите за електронните цигари в британския парламент призова в специален доклад правителството на Великобритания да се възползва максимално от Брекзит и да представи своите възражения срещу позицията на СЗО, която настоява за забрана и ограничения на употребата на електронни цигари и други бездимни продукти.

Настояването на депутатите от партиите на консерваторите и лейбъристите е това да се случи с официална позиция на страната по време на предстоящата Девета конференция на страните по Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която ще се състои през ноември тази година. След излизането си от ЕС, Великобритания все по-твърдо заема позиция, различна от тази на Съюза като подкрепя политиките за намаляването на вредата от тютюнопушенето чрез насърчаването на бездимни продукти. на Острова