24°C   София
 

Рискът от тромбози в мозъка е много по-висок при Ковид-19, отколкото в резултат от ваксините срещу инфекцията, обявиха британски учени, цитирани от Ройтерс.

Има съобщения за случаи на церебрална венозна синусова тромбоза, свързани с ваксините срещу Ковид-19 на компаниите "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън". В сряда САЩ спряха имунизациите с ваксината на "Джонсън енд Джонсън", докато се проучват съобщенията за такива случаи, а Дания се отказа да използва ваксината на "АстраЗенека", предаде БТА. 

Британските и европейски регулаторни органи подчертават, че ползите от имунизацията надвишават рисковете.

Проучване сред 500 000 пациенти с Ковид-19 установи церебрална венозна тромбоза при 39 души на един милион в резултат на инфекцията, обявиха учените. Тези данни могат да се сравнят с информацията на Европейската агенция по лекарствата, според която състоянието се е проявило при петима на един милион души, имунизирани с ваксината на "АстраЗенека".

В статия, която предстои да премине независима оценка, изследователите посочват, че рискът от тромбозата в мозъка е осем до десет пъти по-висок вследствие на инфекцията Ковид-19 в сравнение с приема на съществуващите ваксини срещу болестта.

"Рискът от церебрална венозна синусова тромбоза след Ковид-19 изглежда значително по-висок, отколкото след ваксиниране с продукта на "АстраЗенека", каза пред журналисти Максим Таке от факултета по психиатрия в университета Оксфорд.

Изследването е направено въз основа на информация от американска здравна база данни и не използва нови данни за риска от тромбози вследствие на ваксината на "АстраЗенека", която не се прилага в САЩ.

Таке каза, че смъртността от церебралната тромбоза е около 20 на сто, независимо дали е причинена от Ковид-19 или от ваксина и това сочи, че основният рисков фактор са тромбите.

Изследователите подчертават, че Ковид-19 се свърза с по-чести прояви на тромбози от този рядък вид церебрална тромбоза като сърдечния удар например и че дебатът около ваксините е оставил на заден план сериозните рискове от самото заболяване.

"Значимостта на установеното в изследването е, че припомня факта, че това е наистина ужасна болест с множество въздействия, включително и повишен риск от церебрална венозна тромбоза", каза Джон Гедес, директор на изследователския център по биомедицина в университета Оксфорд. Научният екип от университета каза, че е работил независимо от екипа, разработил ваксината с "АстраЗенека".ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...