Десислава Радева е в болница, лекари твърдят, че засега състоянието ѝ е сериозно, но стабилно

Съпругата на президента Десислава Радева е приета в тежко състояние в столичната болница “Св. Иван Рилски” с аневризма, съобщи ПИК.

Източник на “24 часа” от болницата потвърди новината, но каза, че се правят скенер и ядрено-магнитен резонанс, както и сериозни ангиографски изследвания и интервенции, които да предотвратят по-тежки последствия.

Състоянието на пациентката е сериозно, но стабилно, потвърдиха лекари.

Според други източници

по-тежка интервенция

вероятно ще бъде

предприета в сряда

Официална информация не дават нито от болницата, нито от президентството.

Нямаме информация за здравното състояние на съпругата на президента, лаконичен бе секретарят по медийни въпроси на президента Кирил Атанасов пред “24 часа”.

След 12-часово главоболие Десислава Радева е била приета късно в понеделник в неврохирургията на “Св. Иван Рилски”. Там са ѝ направени много изследвания и ангиографски е установено, че има 3 аневризми в мозъка.

Във вторник лекарите чрез интервенция през артериите проверяват какво е състоянието на аневризмите.

Тя е за операция, но

специалистите на

“Св. Иван Рилски”,

които са на световно

ниво, опитват с

интервенционален

начин да преодолеят

проблемите

заради несравнимо по-бързото възстановяване на пациента. Ако се наложи, ще пристъпят към отворена операция.

Според лекари е възможно аневризмите да са в резултат на усложнения след прекарания от Десислава Радева коронавирус.

В средата на февруари от президентството съобщиха, че съпругата на държавния глава е с положителен тест за COVID-19. Това наложи планирани посещения в страната да бъдат отложено. Според заповедите у нас Румен Радев трябваше да остане под карантина 10 дни.

Не е ясно колко тежко е протекла болестта на първата дама, но е факт, че в последния месец тя не се е появявала на публични места.

За образуването на аневризми след прекаран коронавирус обясни пред “24 часа” проф. Иво Петров преди няколко месеца. “Все повече специалисти смятат, че тежко протичащият COVID е вирусна пневмония със съдови усложнения. Реакцията на организма е изненадваща,

имаме дори пациенти

с едновременно

образуване на тромби

и кръвоизлив,

обясни кардиохирургът, който е шеф на Клиниката по кардиология и ангиология на “Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център” и медицински директор на лечебното заведение.

“Мултисистемният възпалителен процес не е нещо ново. Сега доби популярност като акроним, но това е същата възпалителна буря, която е довела до цитотоксично разграждане на клетки, включително ендотелни (във вътрешната стена на кръвоносните съдове, кухините и сърцето) – така се образуват аневризмите”, обясни тогава последиците от т.нар. дълъг COVID професорът.

Лекарите, които се грижат за първата дама в момента, не съобщават какво е състоянието и дали аневризмите са последица от вируса. От университетската болница “Иван Рилски” официално не дават никаква информация за пациентката.

На въпрос как ще коментира информацията, че съпругата на президента Десислава Радева е в болница след усложнения от коронавирус, здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви: “Никога не съм си позволявал да коментирам състоянието на хора, тъй като това са лични данни. Ако това, което казвате, е така,

аз лично се надявам

тя да е добре и

да се справи със

състоянието,

в което е. COVID

заболяването

наистина е сериозно”

В последната една година Десислава Радева “се скри” от публичното пространство. В първите 3 г. от мандата на съпруга си тя бе много активна главно в социалните мрежи и често изразяваше мнението си, съпроводено с тематично подбрана песен.

*Аневризмата е патологично разширение на кръвоносен съд вследствие отслабване на съдовата стена, което може да доведе до смърт. Аневризмите най-често се появяват в артериите в основата на главния мозък и в аортата. Много често аневризмите не предизвикват никакви симптоми в организма на човека. Понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици. Когато са в мозъка, аневризмите могат да предизвикат симптоми, подобни на тумор – главоболие, нарушения на зрението, двигателни проблеми, нарушения на равновесието, припадъци.