22°C   София
 

Необяснимите случаи са, откак България мина прага от 100 убити от вируса на ден

Ръст на общата смъртност успоредно със скока на жертвите на COVID-19 показват данните на НСИ за периода 8-28 март.

От втората седмица на март средната дневна смъртност от коронавируса у нас скочи на 101 жертви при 65 предходната. По същото време в статистиката на НСИ за общата смъртност отново се появи необясним скок на общо починалите, който надвишава увеличението на случаите заради инфекцията.

725-ма са починали от коронавируса в седмицата 22-28 март. В същото време НСИ отчита увеличение на смъртните случаи спрямо същата седмица на 2020 г. с 1542 починали. Така 817 случая на смърт остават необяснени.

Такъв неизяснен скок с 2,5 пъти над обичайния брой смъртни случаи имаше и при втората вълна през ноември и декември. До октомври въпреки пандемията от COVID- смъртността се движеше около средната за България от 2000 души на седмица. Аномалията на смъртните случаи при втората вълна продължи 10 седмици, като в най-лошите имаше над 4000 починали. Повишението между 1/2 и 1/3 бе отчетена като жертви на епидемията, останалите над 10 000 мъртви останаха без обяснение.

За предните 5 години седмичната смъртност в България много рядко е минавала 2500 случая.

Две са възможните обяснения на феномена според експерти. Едното - здравето на българина се е сринало в годината на пандемията заради изолация, страх, труден достъп до личен лекар и болнична помощ, занемарени терапии на тежките и хроничните заболявания поради блокиралата в пика на инфекцията здравна система.

Второто обяснение е много от починалите да са били с коронавирус, но без да са регистрирани като болни или да са починали скоро след като са прекарали инфекцията, поради силно влошено вследствие от нея здраве.

Данните на НСИ за смъртността в началото на 2021 г. показват възможна връзка между необяснимите случаи и смъртността от коронавируса. В таблиците се вижда как допълнителните жертви се движат успоредно на тези от втората вълна на вируса. Когато в края на втората вълна заразата и жертвите ѝ намаляха, тогава и необяснените смъртни случаи спаднаха.

От втората седмица на януари “скритата смъртност” напълно изчезна и дори за 7 поредни седмици общата смъртност е по-ниска от тази през същия период на 2020 г. През 2021 г. за въпросния период отчитаните жертви на COVID са между 30 и 60 на ден.

Ръстът в необяснимите смърти се появи отново, когато жертвите на коронавируса у нас минаха 100 на ден. С нарастването на броя на регистрираните покосени от инфекцията се повишават и допълнителните починали и по всичко личи, че може да ги задминат повече от два пъти. Последната отчетена от НСИ седмица е 22-28 март. През нея и предходните две жертвите на предполагаемата скрита смъртност от вируса над 1500.

Подобен феномен регистрират и здравните власти в Италия и в щата НюЙорк през пика на първата вълна на вируса там.Rado
04/10/2021 09:05:37

В Германия се смята ,че при 80 заболели от COVID на 100000 човека пандемията е НЕКОНТРОЛИРУЕМА ,докато тук този показател беше 100,стана 200 ,надмина 400 и сега е над 600 но той вече не се изнася като информация,защото на властимащите не им отърва такава ВЕЛИКА ИЗЛАГАЦИЯ. И при всички тия показатели се говори за вече овладяна трета вълна.Така е защото тия ТОЛУПИ от щаба са НЕНАКАЗУЕМИ и използват простотията на мнозинството българи .

Трудно е за обяснение
04/11/2021 03:01:32

Някои работи са необясними само за определени хора. Например тези, които не са ходели на телефонен лекар за да им оправя навехнат крак. Или пък на тези, дето не разбират защо хората не ядат пастички като няма хляб.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...