Всички регистрирани до момента случаи на тромбози са след поставянето на първата доза от ваксината на „АстраЗенека“, заяви инфекционистът д-р Трифон Вълков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Така той отговори на един от най-важните въпроси – дали след поставена първа доза от тази ваксина, трябва да се слага и втората и има ли повод за притеснение.

„Няма доклади, няма сведения за пациенти с това усложнение след втората доза. Усложнението възниква между 4 и 14-ия ден от първата игла“, категоричен е Вълков.

Той поясни също, че по-застрашени са хора с придружаващи заболявания, с наднормено тегло и прием на специфични медикаменти, като противозачатъчни, например.

„Ако говорим в цифри – това усложнение се проявява при 1 човек от 100-200 хиляди ваксинирани“, добави Вълков.

При иРНК ваксините по-сериозните странични реакции остават алергични, като те са към „балончето“ консервант, което доставя информационната РНК до клетките.

Вълков е категоричен, че масовото ваксиниране ще доведе до край на пандемията, но само ако се прави в глобален мащаб. „Ако вървим с този темп на производство и снабдяване, има държави, които едва през 2023 г. биха получили по един флакон ваксина“, коментира той.

Относно спецификите на заболяването, Вълков цитира установените към момента числа за КОВИД-19. Към момента около 80-85% карат вируса много леко, 50% нямат абсолютно никакви симптоми, 15% развиват средно-тежка инфекция, 5% - тежка, 3% могат да стигнат до лечение в реанимация, а под 1% е смъртността.