По-време на пандемията българите са боледували по-малко, като през миналата година болничните са намалели почти с 1 млн. дни. Това показва анализ на Националния осигурителен институт, които е публикуван в бюлетина им.

Една от причините за намаляването на болничните е безработицата, която остави много хора без работа през миналата година.

Данните са на Националния осигурителен институт.
Данните са на Националния осигурителен институт.

През 2020 г. разходите за парични обезщетения при временна неработоспособност и трудоустрояване достигнаха 680,7 млн. лв., със 74,5 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Увеличението се дължи почти изцяло на по-големите разходи за парични обезщетения при временна неработоспособност поради общо заболяване и за гледане на болен член от семейството и карантина.

В същото време средното обезщетение на ден се е вдигнало с 14,4%, а при нетрудови злополуки – с 10,9%. Причината е, че през миналата година се вдигна минималната работна заплата и максималният осигурителен доход.

Само за година броят на изплатените работни дни за гледане на болен член от семейството  се е вдигнал над два пъти - от 666 хил. до 1,34 млн. работни дни. Рязко нараства и среднодневният размер на
обезщетението – с 44,2%. "Нарастването на изплатените работни дни е пряка последица от пандемията на коронавирус COVID-19, в резултат на която след март 2020 г. броят на издадените болнични листове за карантина нарасна десетки пъти. Едновременно с това нарасна и средният брой работни дни, които се плащат на болничен лист", пише в анализа на НОИ.