Не бих поставил под съмнение ваксината на АстраЗенека. При всички ваксини, които някога сме получавали през живота си, има някакъв риск, но трябва да се гледа балансът между този риск и риска от заболяването. Това каза по Би Ти Ви епидемиологът и преподавател в Училищео по тропическа медицина в Лондон д-р Петър Марков.

Вече е факт, че все повече сигнали свързват АстраЗенека с тромбози, от вчера Великобритания няма да прилага ваксинация с нея на хора под 30-годишна възраст, съобщи той.

Става въпрос за нежелан ефект. Случаите на тромбоза са 1 на 200 – 300 хиляди случаи , а случаите на смърт - 1 на над 1 милион. Но това е далеч по-малко от риска от смърт при ковид, който е едно на двеста, което е 5000 пъти по-малко, посочи Марков.

В същото време рискът от самото заразяване все още е изключително висок. Всяка държава взема решенията си за ваксинирането с една или друга ваксина самостоятелно, но все още няма данни, че връзката между ваксината на АстраЗенека и тромбозите е причинно-следствена, каза той.

Д-р Марков посочи, че цялото му семейство е ваксинирано именно с тази ваксина.