Учени идентифицираха сигнал в част от мозъка на плъховете, който показва уязвимостта им към пристрастяване към кокаин, съобщи АФП.
Откритието може да помогне за лечение на зависимостта от дрогата при хората.

"Има хора, които могат да взимат кокаин всяка събота вечер и не се пристрастяват. Други не могат да се съпротивляват и се поддават на наркоманията" - подчерта Кристел Бонез от института по невронауки към университетската болница "Тимон" в Марсилия.

Целта на изследването е била да бъде идентифициран "прогнозен маркер", за да бъде помогнато на най-уязвимите хора. Резултатите от него са публикувани в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

Учените са пресъздали с гризачите преживяване, фокусирано върху ключов критерий на зависимост, представляващ "консумиране на нещо въпреки отрицателните последици от това". В случая плъховете са имали достъп до наркотика, като при всяко второ прибягване към него са получавали токов удар. Около 15 до 20 процента от животните "все пак опитвали въпреки риска да ги хване ток". Именно те са били интересни за учените. Те открили "вълшебен подпис", позволяващ да бъдат индентифицирани по анормална електрическа активност на невроните в субталамуса.

Субталамусът е в зона на мозъка, която участва освен за други неща и във взимането на решения за цената и ползата. Тя се използва в лечение на мании, обясни БТА.

При стимулирането на това ядро с електричество с определена честота плъховете ставали по-малко зависими от наркотика. Известно е, че това може да помогне да бъдат променени определени поведения, свързани с пристрастяването.