Агнешкото месо трябва да се консумира поне на стайна температура, а не горещо, за да не изконсумираме обливащата го лой. Това каза диетологът проф. Донка Байкова във връзка с подходящите храни за сезона за „Фокус“.

„Хората, които не постят, би трябвало да минат към малко по-олекотено на хранителна плътност по калории хранене. Това означава в никакъв случай да не се лишават от млечни продукти, да знаят, че киселото мляко и особено неговите пробиотици, на които е богато, както и българските сирене и кашкавал, са много важни за имунната система“, обясни проф. Байкова. „Два пъти седмично трябва да консумират морски деликатеси, морска или океанска риба, плюс пъстърва, за да бъде богата на Омега-3 мастни киселини, които са доказани имунни стимулатори, както и бобените и ядковите продукти. Месото трябва да бъде без видими тлъстини, за да е по-леко, а не висококалорийно – птиче месо, заешко, пуешко, свински шол, бонфиле, телешко и т.н.“, посочи тя.
Относно агнешкото месо проф. Донка Байкова уточни, че то е по-мазно, богато е на овча лой, която има свойството на стайна температура да се втърдява. „Затова препоръката ми е да го консумираме малко по-охладено, поне на стайна температура, а не горещо, за да не изконсумираме всичката лой, която облива и е носител на специфичния вкус на този вид месо“, коментира проф. Донка Байкова. Тя поясни, че не трябва да предозираме с калориите и с животинските мазнини.