Правителствата са заинтересовани от изследвания - някои медикаменти може да имат по-дълъг живот

От 1979 г. насам е задължително производителите на лекарства да отбелязват на опаковките срока им на годност. Посочената дата обаче не означава, че след нея ибупрофенът става негоден за пиене подобно на шишето с прясно мляко. Датата всъщност указва срока, за който производителят гарантира, че лекарството е безопасно и 100% ефективно. Спорно е обаче дали след този срок то запазва тези свои качества и за колко дълго.

Медикаменти като инсулин, нитроглицерин и течните антибиотици имат нестабилни активни съставки и с времето губят свойствата си. Повечето лекарства обаче имат доста по-дълъг живот от указания на опаковките им. Затова и са крайно редки случаите някой да хукне на лекар, след като е изпил хапче с изтекъл срок. Няма и докладвани усложнения, настъпили в резултат на това.

Изданието “Лайв сайънс” разказва за рядка възможност да се изследват остарели лекарства, открила се в САЩ през 2012 г. Те били намерени в склад на фалирала аптека и са престояли там повече от 40 г. след изтичането на срока им на годност. Сред тях имало антихистамини, болкоуспокояващи и хапчета за отслабване - всички с напълно запазили се свойства.

Публикация в списанието на Американската медицинска асоциация от 2017 г. сочи, че скъпият медикамент срещу алергии епипенс, който човек си инжектира сам, запазва 84% от ефикасността си 4 г. след срока му на годност. В статията се казва, че при спешен случай остарелият епипенс е по-добре от нищо.

Фармацевтичните фирми разполагат с финансови ресурси да изследват трайността на своите продукти, но нямат интерес да го правят. Те разчитат на това, че след изтичане на посочения срок на годност човек ще плати за нова опаковка от същото лекарство.

Правителствата обаче са заинтересовани от такива изследвания, тъй като държат големи резерви от лекарства в случай на война, бедствие или епидемия. Така в САЩ през 2006 г. са проверени 122 медикамента, държани при идеални условия. След това срокът на годност на почти всички е удължен средно с 4 г. През 2016 г. същият тест спестява 1,2 милиарда долара, които биха били похарчени за подмяна на лекарства с изтекъл срок във военния резерв.

Въпреки това препоръките към гражданите са да избягват употребата на лекарства с изтекъл срок, и то най-вече на антибиотици. При тях рискът е да са изгубили силата си и да не се справят с инфекцията, а само да доведат до резистентност на микробите.

В САЩ ежегодно се обявяват дни, в които се събират неизползвани лекарства и медикаменти с изтекъл срок. Белият дом обяви, че през 2018 г. е бил поставен рекорд - събрани били таблетки с общо тегло 1800 тона.