Заразените на ден минаха 5000 

България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия да си разпределят 2,86 млн. дози от ваксината на “Пфайзер/Байонтек”. Толкова им се дава от 10-те млн. дози, които компанията ще достави до края на юни - част от обещаните 100 млн. за ЕС до края на годината.

Това е предложението на португалското председателство на ЕС, за да се компенсират изоставащите с ваксинацията, пише сп. “Политико”. То ще се обсъди от посланиците на държавите членки, както премиерите решиха на 25 март.

Идеята е 7 от 10-те млн. дози да се раздадат на квотен принцип според населението, а останалите 3 млн. да бъдат т.нар. “солидарни ваксини” и да се дават на най-нуждаещите се държави, сред които е България. Така тя ще получи със 155 000 дози повече от тези, които би получила при квотно разпределяне на 10-те млн. дози.

От 3-те млн. дози обаче португалският замисъл праща 140 000 за Чехия, която е поръчала цялата си квота от “Пфайзер”, но не и от другите ваксини. Така за 5-те членки остават 2,86 млн. 

151 200 дози от “АстраЗенека” пристигнаха у нас в сряда. Заедно с 50-те хиляди от “Модерна” във вторник България получи над 200 000 дози и имунизацията може да продължи, заяви премиерът Бойко Борисов.

“По най-бързия начин РЗИ и личните лекари да ваксинират желаещите, да се отварят зелените коридори и ще имаме една сериозна армия от победили коронавируса - ваксинирани и оздравели”, каза той.

В “Пирогов” и ВМА зелените коридори работят от миналата седмица и ще продължат и тази. Други болници не са съобщавали за възобновяване на коридорите.

На заседание на кабинета стана ясно, че ЕС дарява на България близо 135 000 антигенни теста. Те ще са за болници, ДКЦ и Спешна помощ.

Рекордно голям брой заразени отчете България в сряда. За първи път те са над 5000 за ден, а лекуващите се в болница са все около 10 000.

Но според здравните власти няма експоненциално нарастване. Това е и една от причините за разхлабване на мерките, каза по БТВ директорът на центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев. Другата причина е  умората от мерките у хората, но и в контрольорите - РЗИ, полиция и др.

За притесненията от ваксината на “АстраЗенека” Кантарджиев обясни, че няма доказателства настъпилите тромбози да са заради ваксината. А и подобни странични ефекти можело да настъпят и при другите ваксини.

Професорът посъветва в месеца около васкинацията да се ядат повече домати и доматен сок. Ликопенът в тях пречи да се образуват тромби.

Проф. Чорбанов отрича да е настинал на ски - не понасял сняг

Имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов вече е изписан от болница “Св. Анна”, където се лекуваше от COVID-19, съобщи сам той във фейсбук и коментира диксусията по неговия случай. Някои сайтове отричаха, че професорът е с коронавирус, обвиняваха медиите в представяне на невярна информация и твърдяха, че е настинал след ски. 

Проф. Андрей Чорбанов
Проф. Андрей Чорбанов

“Тук cъм!!! Нe бeшe лecнo, нo нe бeшe и тoвa, кoeтo ce кaзa”, започва поста проф. Чорбанов и благодари на медиците от “Св. Иван Рилски”, се са открили заразата, както и на целия екип на “Св. Анна”.

Чорбанов обяснява, че не е бил в реанимация, a в cтaндaртнa cтaя “c гoтини хoрa”. "Нямaм грaм прeтeнции към прecтoя ми тaм, хoрaтa ce cтaрaхa мнoгo и cи cвършихa пeрфeктнo рaбoтaтa. Зaпoзнaх ce cъc cтрaхoтни хoрa измeжду бoлнитe, видях и други cвeтoвe. Бeшe мнoгo пoлeзнo.”

Имунологът казва, че в интeрвютa никoгa нe е нeглижирaл вируca.  “Нaпрoтив, кaзвaх мнoгoкрaтнo, чe рaнo или къcнo щe ce cрeщнeм, зaщoтo нe мoжe дa ce cкриeм c тeзи мeрки. Пoвтaрях, чe c врeмeтo нa циркулaция и милиoнитe cрeщи мoжe дa ce oчaквa вcичкo. Тoвa и cтaнa. Cпoмeнaвaх, чe вeрoятнo cъм гo прeкaрaл. Имaх гърлoбoл и хрeмa – тeжки, нo тoлкoвa. Нe cъм прaвил тecт, минa бързo. E, нe e билo тoвa, зaтoвa и ce зaрaзих”.

“Пиcaхa, чe cъм нacтинaл нa cки. Зимни cпoртoвe нe пoнacям, нe хoдя пo cнeгoвe, дoри и пo тв нe глeдaм”, пише Чорбанов. 

Вирусът уби за 4 дни депутатка от ГЕРБ

Само за 4 дни коронавирусът отне живота на депутатката д-р Емилия Милкова. Тя бе от гражданската квота на ГЕРБ от Варна и дългогодишен директор на регионалната библиотека “Пенчо Славейков. 

Емилия Милкова
Емилия Милкова

Новината за смъртта й бе потвърдена от областния управител Стоян Пасев. “Беше настанена в “Св. Анна”, лекарите се бориха 4 дни за живота ѝ, но не успяха да я спасят”, каза той за “24 часа”.

Милкова бе член на постоянната комисия “Обществени библиотеки” към IFLA (Международната федерация на библиотечните асоциации), автор на множество публикации, библиографски указатели и сборници.

Илияна Раева: 20 дни КОВИД - беше ужасно

Илияна Раева обяви, че тя и повечето членове на голямата ѝ фамилия са изкарали коронавируса. Президентът на федерацията по художествена гимнастика благодари на лекаря, грижил се за нея, и на всички български доктори - “ангели, борещи се за живота на болните”. 

Илияна Раева
Илияна Раева

През уикенда, след оздравяване и изтичане на карнатината, Раева се яви за малко на Световната купа по художествена гимнастика в София, но явно нямаше сили до стои в залата.

“След 20 дни с COVID-19 изказвам огромна благодарност към д-р Людмил Караканов. Коварната болест ме повали, но този уникален човек, който денонощно се грижеше за толкова много болни, включително за мен и семейството ми, ми даваше всекидневна вяра, че ще се справя. Беше тежко. Болестта е ужасна. Дано този ад, който сполетя човечеството, бъде неутрализиран скоро. Нека нямаме съмнения, че този вирус е категоричен факт, с който трябва да се внимава и да се справим. Повярвайте, коварен е. В семейството ми всеки го изкара по различен начин. Баща ми, дъщеря ми, зет ми, бебето”, пише Раева.

От думите ѝ става ясно, че мъжът ѝ Наско Сираков е избегнал заразата. Двамата имат 2 дъщери - Виолета и Славея, и 3 внучки, като най-малката е на 11 месеца.