Голяма част от ваксините, които периодично пристигат у нас, така и не стига до личните лекари и масовите имунизационни центрове, защото отново се пренасочва към медици и учители, изразили чак сега желание да се имунизират. Това обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов при посещението си в Сливен днес.

Така имунизационният план отново се върна в първоначалните си две фази, от които са част тези групи. Но те са и сред най-изложените на риск от заразяване. Паралелно с тях все още се ваксинират и членове на изборните комисии, а много малки количества се заделят и за други сектори, поддържащи инфраструктурата в държавата, които влизат във фаза три.

“До момента бяхме почти приключили първа и втора фаза. Сега отново има изключително голямо желание от лекари, медицински сестри и санитари да се ваксинират. Те не са изразили такова желание при старта на ваксинацията. Същото е и при учителите. Пренасочваме ваксини и натам. Бяхме стигнали до трета фаза, сега се връщаме пак на първа”, обясни Ангелов. По-важен за него обаче бил фактът, че здравните власти са успели да убедят повече хора в сигурността и важността на ваксинацията.

4,5 млн. дози от всички ваксини се очаква да пристигнат у нас до края на юни, съобщи шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред bTV. В петък бяха доставени 16 800 дози от ваксината на “АстраЗенека”, а в понеделник се очакват 31 590 от тази на “Пфайзер”. Според министър Ангелов пък до края на лятото може да се постигне нужният колективен имунитет у нас.

С негова заповед бе разпоредено на болниците да разположат всички налични дихателни апарати до болничните легла, така че при нужда те бързо да станат реанимационни. Целта е лечебните заведения да са готови за реакция. Мерките се налагат заради натиска към болниците и факта, че в тази вълна инфекцията протича по-тежко. Над 9200 бяха хоспитализираните днес.

На този фон в петък за първи път от две седмици насам в делничен ден, когато се правят повече тестове, заразените паднаха под 4000. Ден по-рано главният държавен здравен инспектор сподели, че макар и да е рано за оптимизъм, от няколко дни има задържане на новите случаи.