Простатната жлеза е орган, който се среща само в мъжкия организъм. Тя е част от репродуктивната система и играе важна роля в живота на представителите на силния пол. За съжаление с напредването на годините, особено след навършване на петдесет, много мъже започват да се измъчват от разнообразни уринарни смущения.

Често те имат труден или отложен старт на уринирането, забелязват слаба и прекъсваща струя, изпитват неотложност за тоалетна или се будят многократно през нощта от настойчиви позиви. Всеки организъм и различен, затова и проявите на доброкачествено увеличената простатата варират, но болните по един или друг начин усещат неудобство. При първоначалните симптоми първата мисъл е да се вземат добавки или билки с надеждата, че това ще облекчи страданието.

Науката обаче няма доказателства, че различни билки, храни или допълващи храната добавки могат да предотвратят доброкачествено увеличение на простатата. За сметка на това се знае, че тютюнопушенето, диабета и високото кръвно налягане са свързани като провокатори с развитието на рак на простатата. Също се твърди, че честите уроинфекции, прекарани от човек в младостта му могат да са причина за ДПХ на по-късен етап от живота.

Така или иначе всеки мъж над 50 трябва да полага грижи за здравето на простатната си жлеза. Има три прости правила за това:

- посещавайте веднъж годишно своя уролог за профилактичен преглед

- правете лабораторно изследване на своя PSA туморен маркер ежегодно след 50

- обърнете се към специалист, ако внезапно симптомите се задълбочат

Със сигурност умерената физическа активност като плуване, бързо ходене, тенис, голф, практикувани поне 5 пъти седмично, ще има благотворно влияние върху общото ви здравословно състояние. Внимавайте за холестерола и кръвната си захар, контролирайте кръвното си налягане, не отлагайте лекарски преглед, ако изпитате неразположение.

Уролозите от Хил клиник, които са водещи в страната в лазерните операции на простатната жлеза, препоръчват модерна диагностика и адекватно лечение при смущения в уринирането. В клиниката разполагат със съвременна апаратура, която може с точност да установи характера на тези смущения и да помогне да лекаря да избере подходяща терапия. При напредване на състоянието се предлага лазерно отстраняване на простатата. Лазерът по безкръвен, бърз и щадящ начина може да ви отърве от симптомите на увеличената простатна жлеза, да премахне напрежението и да ви върне какъвто сте бил години назад. В столичното лечебно заведение могат да се похвалят с хиляди успешно излекувани и доволни пациенти.

За повече специализирани съвети относно простатата си, обърнете се към своя личен уролог в Хил клиник като запазите час на 02 439 3131