Подобни са на болестта на Кавазаки

Последици за сърцето може да имат децата, които са изкарали COVID-19, макар и леко, казва д-р Василка Зарчева от болницата “Софиямед”.  Д-р ВАСИЛКА ЗАРЧЕВА

Д-р ВАСИЛКА ЗАРЧЕВА

Тя има предвид проява на мултисистемен възпалителен синдром, който се провокира от коронавируса. За него се сигнализира от миналата година първо в Англия, Франция и Германия, а след това и в Русия и САЩ.

Синдромът много наподобява болестта на Кавазаки, при която се засягат коронарните съдове. Тя е характерна за децата до 5 г. и се проявява повече при момчетата. За разлика от нея мултисистемният синдром засяга децата до 16 г. Освен сърдечния мускул той уврежда и белите дробове, бъбреците и черния дроб.

“Повечето засегнати са карали COVID не тежко и дори безсимптомно. Синдромът се развива седмици след първите симптоми Ковид-19. Разбира се, има го и при деца с недоказана COVID инфекция.  Но е рядка болест, а в пандемията много зачестява. При малък процент е в тежка форма, но вече с смята, че това е имунен процес, провокиран от коронавируса”, обясни д-р Зарчева.

От есента насам в Националната кардиологична болница са лекувани 8 деца от синдрома, каза проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология. Сред засегнатите от синдрома в България има и кърмаче, и юноша на 17 г.

“На фона на епидемията засегнатите от синдрома са малко. С ранно преливане на имуноглобулин и на антитела настъпва бързо подобрение. Всички приети при нас са излекувани, но за трайните последици за сърцето още не можем да кажем какви ще са”, каза д-р Кънева.

И тези 8 деца са карали коронавируса леко. показател за това е бил високият титър антитела на тестовете им.  Проф. АННА КЪНЕВА

Проф. АННА КЪНЕВА

Температура, отпадналост, сърцебиене, обриви, зачервяване на устната лигавица, както и на съдовете на очите, задух, понякога и ставни болки са сред симптомите на синдрома. Ако се появят след изкаран Ковид-19, родителите непременно да потърсят лекар.

Рискът от синдрома се вдигна заради повечето заразени от британския щам. Той е много по-заразен за децата. Вече има много болни на 10 г., а преди боледуваха юноши.

10 580 станаха заразените или преболедували  коронавируса деца и юноши до 18 март. Те вече са повече от най-старите заразени. Но е добре, че децата карат болестта леко и много рядко стигат до реанимация. Една от причините за това е, че децата по-често имат дихателни заболявания от други вируси, което им създава макар и слаб имунитет срещу този. Друга причина е, че те все още да нямат развит рецептор за COVID-19.

Д-р Зарчева съветва родителите да не прекъсват имунизациите от задължителния план, ако децата им са здрави. “Това им създава добър имунологичен статус и ще се справят по-добре със срещаните в тяхната възраст инфекции”, обясни тя.