Преди да се ваксинирате срещу COVID, си направете серологично изследване за наличие на антитела. Така ще избегнете голяма част от най-тежките реакции на ваксината и инфаркт, съветва италианският професор Фабрицио Салвучи, който е хирург кардиолог и медицински директор на Ticinello Cardiovascular&Metabolic. Според него случаите с тежките реакции на ваксините нямат нищо общо с надеждността на ваксините, а става въпрос за нещо съвсем друго. С други думи – много често се касае за репродуциране на антитела в субстрат, който вече разполага с тях. Необходимо е да сме сигурни преди ваксинирането, че вече не сме имали контакти с вируса. Така твърди пред италианските медии проф. Салвучи.

„Ако някой умира от инфаркт след ваксиниране с „Астра Зенека”, „Пфайзер” или друга ваксина, те самите нямат нищо общо с това. Необходимо е да внимаваме да не се получи ефектът ADE. За какво става въпрос? За възпалително амплифициране (усилване) на отговора, идващ от антителата, или за възпаление, дължащо се на антителата, което е увеличено по експоненциален начин. Това става, когато се наблюдава репродуциране на антитела в субстрат, който вече разполага с антитела.

Казано накратко – ако някой вече е прекарал COVID, знаейки за това, или пък го е прекарал без симптоми, причинява усилване на реакци та на антителата и се стига до т.нар. феномен ADE. Затова и много италиански експерти и професори днес съветват преди ваксиниране да се направи серологично изследване. Трябва да сме сигурни, че не сме имали контакт с вируса и че не разполагаме с антитела, защото в противен случай се рискува феноменът ADE. Според проф. Салвучи проблемът не е във ваксината, а в небрежността, с която се поставя.

„Преди дни в Перуджа една медицинска сестра ми разказа за драматичната ситуация, на която е свидетелка. Много хора били приемани в болницата, чувствали се много зле и повечето от тях били ваксинирани. „Докторе, какво става?”, пита ме тя. „Чисто и просто се касае за феномена ADE”, казах й аз.” Според хирурга не е необходимо да се страхуваме от ваксините, защото при всички ваксини се наблюдават реакции. Необходимо е само да се изследваме преди това за антитела.