Сега повече от всякога са важни мерките, включително ваксинирането, защото наистина се надпреварваме с вируса, каза по БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова. Според нея причините за увеличаването на заразените са комплексни.

"Първо, все още няма колективен имунитет, т.е., има хора, които са чувствителни към вируса, голяма група хора и това е в цял свят. Новите варианти се разпространяват доста по-успешно. И това, че някои вече са се поуморили от мерките. Но вирусът не се е уморил. Да продължаваме да ги спазваме много стриктно", каза тя.

За британския вариант на коронавируса проф. Александрова обясни, че първата проба с него е от 20 септември. Но светът го е разбрал в средата на декември, когато стана ясно, че измества останалите.

"Мутация е всяка промяна в генетичната информация на вируса. Тя се предава в следващите поколения и така възниква линия вируси. Но тъй като непрекъснато възникват нови мутации, тя ще се разклони като корените на дърво. Всеки вариант има съвкупност от мутации".

При британския вариант те са 17. За някои знаем какво правят, за други  още няма информация - възможно е да са неутрални. Едната мутация е N501Y, която му помага да се разпространява и по-добре да се закачи за рецептора на клетката. Същата мутация я има и при бразилския, и при южноафриканския вариант, обясни вирусологът.