В интервю, което ще излезе в четвъртък в “24 часа”, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести потвърждава тревожните данни, че инфекцията се е “подмладила” - жертви вече са и младите и малките

“Хора, пазете си децата. Нямате работа с бебета и дечица по заведения”, призова проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни болести и член на щаба.

Инфекцията се е “подмладила” през последните 2 месеца. Заразяват се и боледуват все повече хора до 19 г. и между 20 и 40 г.

Клиничната картина според COVID екипите също се променя - началото вече повече прилича на настинка с хрема и гърлобол. Подобни симптоми миналата пролет се смятаха за база за диференциална диагноза за отхвърляне на коронавирусната болест. 

Мерките трябва да се фокусират отново в училищата, смята доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Повторно изследване на проби от заразени откри, че британският вариант е бил в Кюстендил още през декември. Генетичното разчитане установи мутацията в пробите на две жени, каз. д-р Кантарджиев.

Новите обработени проби в центъра и в европейския потвърдителен център в Германия са вече над 600 и категорично доказват бързо и масово разпространение на британската мутация и у нас.