8°C   София
 

Точно преди 1 година на 8 март доказа първите случаи на COVID в болницата в Габрово и в болницата в Плевен. Това бяха безсънни нощи за колектива на лабораторията и голямо натоварване за болничните заведения. Цяла нощ на осми получавахме материали от хора. Тогава нещата бяха много по-различни от сега. Тогава имахме 2 работещи лаборатории. Сега има 110. Това каза пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

"Като грешка отчетох, че лекари създадоха недоверие, оттам идва страха. Не плашим, говорим с цифри, споделяме опит от други държави", каза още той. 

"Финансовият въпрос е много важен. Когато някой каже - няма анализ, този човек не очаква ли да му плати министерството да хвали ваксините и не очаква ли пари от МС една програма за промоция. Мога да ви кажа - пари не съм взимал за промоция на ваксини въпреки че всеки добронамерен човек може да види моите лекции. Не съм взимал пари за тези неща. На сайта на министерството има всичко, което се знае", каза проф. Кантарджиев. 

"В нашата страна има британската мутация. Другите мутации ги чакаме с готовност, но трябва да гледаме да не ги допускаме. Засега всички мутации с изключение на нигерийската последна декември месец, която е описана. Караш по-леко, но ще имаш температурата, гърлобола за седмица-10 дни. Ако стане такава мутация, която не се покрива от ваксините ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Засега такава мутация няма и няма нужда от трета ваксина. Според мен ходът на пандемията е около 2 години, след което има вероятност коронавирусът да придобие сезонен характер", добави още той. 

"Засега производителите застават зад 2 дози от 1 ваксина. За мен една доза е напълно достатъчна", добави проф. Кантарджиев. 

"Спирането на плановия прием се прави в интерес на здравето. Нашите колеги лекари при най-малката заплаха ще направят операция геройски, както в момента оперират и хора с коронавирус включително", каза той. 

"За 1 година за коронавируса знаем повече, отколкото за повечето вируси. В топлото време ще намалее. При по-топло време мутациите няма да се задържат в обществото", каза още той. Пешо
03/08/2021 19:08:37

Вируса ще придобие характер на настинка само ако не се ловят и преследват като вещици тези без симптомите и тези, при които минава като настинка.

новото нормално - мечта без край
03/08/2021 22:00:58

Ужаса на всеки пландемик-ковидиот - вируса да изчезне или да придобие характер на настинка. Нещо което той всъщност вече е, до голяма степен. И да, с мерките и локдауните се цели точно да не се превърне в това, а в плашило с безкрайни щамове и повод за несекващи рестрикции, локдауни и всякакви масови нарушения на основни човешки права...

Да, чакаме следващия щам с нетърпение
03/08/2021 23:36:33

Ако парите, които бяха изсипани в средновековни мерки като карантини и маски, бяха изсипани в правене на ваксина и в намиране на начин вируса да се обърне в настинка, сега щяхме даже да печелим от вируса. Асрта Зенека - - Шведска ваксина, не българска. Ама не, сега нощниците ще ни превърнат в роби, които ще трябва да приемат всеки с QR код като техен господар и да му се кланят за жълти стотинки. И не е вярно че не са спечелили. Имат неограничена власт. Могат да арестуват всеки без съд и присъда и да му дадат да пие каквито те искат хапчета. Докторите единствени си работеха както винаги, че дори и по-малко за повече пари. При положение че хората остават без работа и затварят фирми парите от данъците, които получават докторите, са първото, което трябва да падне и то много.

Да... Превъплъщението на GB в настинка и идването на нигерийски
03/08/2021 23:55:45

Та да видим. CASE STUDY: Ученичка шести клас се напила. Няма пневмония. И... дава положителено на тест. Възможно е точно при нея вируса да се е превърнал във вирус, който е най-обикновена настинка. Ако е така, който зарази ще е ваксиниран по най-пълноценен начин. Какво правят докторите по рецептата на Кантарджиев? Ами заключват момичето в Пирогов, да не би случайно този вирус да зарази още някой... Е как ще се превърне в сезонна настинка, като всячески му пречат?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...