От 8 март се преустановява провеждането на планов прием и планови операции във всички лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове в София.

Допускат се дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се и свижданията в лечебните заведения, с изключение на такива при пациенти в терминален стадии. Решението е в резултат на заповед на Столичната РЗИ.

Болните от коронавирус в София са над 440 на 100 000 души, съобщи директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев по време на заседанието на Софийски оперативен щаб.

Продължава поставянето на ваксини на записалите се в секционните избирателни комисии. То се извършва по списъци, подадени от районните администрации на Столичната община, които са утвърдени и разпределени от Столичната РЗИ. Имунизациите ще продължат и в събота и неделя, като се правят в „Пирогов“, ВМА и Александровска болница.

Продължават засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти, вериги за хранителни стоки, магазини, заведения и ресторанти, както и в градския транспорт, предупредиха от Столичната община.

По данни на директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев през изминалата седмица полицията е извършила 366 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, съставени са 43 акта за установени нарушения, 113 полицейски разпореждания и 307 предупредителни протокола.

От Столичния инспекторат са проверили над 900 търговски обекта през последните два дни. Сред тях са и 68 вериги за хранителни стоки, като са съставени 5 акта за нарушения.

Продължава и дезинфекцията на спирките на градския транспорт, както и превозните средства.