Русия ще може да достави в Евросъюза 50 милиона дози от ваксината „Спутник V“, ако Европейската агенция по лекарствата  я одобри, каза ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.  Доставките може да започнат през юни, предаде БНР.

"Ще предоставим всички необходими данни за ваксината, която вече е одобрена в повече от 40 страни. Партньорството трябва да е по-важно от политиката", каза Дмитриев.

Две страни от ЕС – Унгария и Словакия – одобриха ваксината без да чакат становището на агенцията.

Разработеният в центъра "Гамалея" препарат бе регистриран в Русия през август по ускорена процедура. Това породи скептични реакции на експерти в страната и чужбина.

През февруари сп. "Лансет" публикува данни за последния трети етап от клиничните изследвания, според които ефективността на ваксината е почти 92%.

Освен "Спутник V" в Русия са регистрирани още две ваксини срещу COVID-19: "ЕпиВакКорона" на Новосибирския център по вирусология и биотехнология "Вектор" и "КовиВак" на Федералния център за изследване и разработка на имунобиологични препарати "Михаил Чумаков" към Руската академия на науките.