Една доза от ваксините срещу Ковид-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" или на "АстраЗенека" предпазва от тежко протичане на инфекцията при хора над 80 г. и от необходимостта да бъдат лекувани в болница, показа британско проучване.

Проектът, финансиран от "Пфайзер", установи, че 1 доза ваксина е 71,4% ефикасна след 14-ия ден за предотвратяване на инфекция в тежка форма с нужда от хоспитализация при хора следно на 87 г.

Ваксината на "АстраЗенека" показва 80,4% ефективност при същите показатели при хора средно на 88 г.

"Тези първи резултати показват, че ваксинирането работи по-добре, отколкото сме се надявали", каза Адам Фин от университета на Бристол. Вижда се как ваксините намаляват риска от тежко протичане на Ковид-19 при старите хора.

Резултатите съвпадат с данни от изследвания в Израел, Шотландия и Англия, които също установиха висока ефективност на първата доза.

Британско проучване сред медицинския персонал миналата седмица показа, че първата доза от ваксината на "Пфайзер" намалява със 75% броя на асимптоматичните инфекции, което би могло значително да намали риска от разпространение на вируса.