8°C   София
 

Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на случаите при британския вариант на COVID-19 бе докладвано на Борисов

Натиск върху болниците не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишената заболеваемост се дължи на британския вариант на COVID-19. За ден са имунизирани над 20 000 желаещи и общо станаха 243 000. Това бе докладвано на съвещание при премиера Бойко Борисов с участието на здравния министър Костадин Ангелов, членове на щаба и зам.-шефът лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

„В третата решителна битка и вълна на коронавируса сме. Здравната система е подготвена за плавното покачване на случаите. Разчитаме на съзнанието, личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност ще предпази гражданите“, каза Борисов. Според него мерките у нас са правилни и България е 18-а по заболеваемост в Европа.

Борисов каза още, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март, ще могат да се ваксинират по 20-21 хиляди души на ден. „Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, каза премиерът.

Ангелов докладва, че заради повечето заразени се увеличават леглата в болниците. „Ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина, с които ще задоволим потребностите на гражданите“, каза министърът.

Д-р Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включват по-активно във ваксинацията. „Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на личните лекари с цел да бъдат обхванати уязвими и стари хора с хронични болести“, каза той.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта бавно и постепенно расте. „В следващите 2-3 седмици ще има нарастване - това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на вируса“, каза доц. Кунчев.

Директорът на ентъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант. „Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, докладва проф. Кантарджиев.

Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства. „Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов и добави: „На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“. Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

Борисов разпореди на Ангелов да започне обсъждането на правилата за допускане на чужди туристи. „Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон“, каза Борисов.Вън от ЕО
03/03/2021 21:12:31

Та значи заради извънредното положение можаха да забранят да се ходи на ресторант, да се спортува в зали и даже можаха да затворят не само ресторанти ами и здравните заведения за да.докажар че яко се мре. Но се оказва че не може да се купи лекарство освен ако Брюксел и Берлин или един етиопец да ни го разреши. Защото били синхронизирали законодатеството. Ами разсинхронизирайте го като унгарското бе главанаци. Да избият добитъка преди две години успяха за да не конкурирали фермерите от Байер. То скоро и хляб няма да ни дават защото Боко ще трябва да се одупи още повече на Меркел.

новия световен ред
03/03/2021 23:29:02

Нещата са световни, не е проблема точно и само в ЕС. Не го ли осъзнавате? Нямат значение формалните режими и управляващи партии в отделните страни, върви се в една единна световна посока - световно робство чрез манипулации и въображаем срах от всеобща "опасност" - дали ще е вирус, глобално затопляне, метеорит, нашествие на извънземни или каквото друго се сетите - не е от значение.

Тодор
03/04/2021 21:44:42

Борисов ,ти лично си виновен за хилядите починали през ноември и декември. И в момента отново тласкаш към подобна трагедия страната. Защо точно сега,когато и кучетата разбират за огромната опастност от многото щамове ,напиращи към страната ни отваряш заведенията и особенно защо тикаш насила нежелаещите ученици в училищата и с невиждана наглост и арогантност хвърляш вината на невиновните? Ти отдавна си за затвора и то за дълги години.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...