Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на случаите при британския вариант на COVID-19 бе докладвано на Борисов

Натиск върху болниците не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишената заболеваемост се дължи на британския вариант на COVID-19. За ден са имунизирани над 20 000 желаещи и общо станаха 243 000. Това бе докладвано на съвещание при премиера Бойко Борисов с участието на здравния министър Костадин Ангелов, членове на щаба и зам.-шефът лекарския съюз д-р Николай Брънзалов.

„В третата решителна битка и вълна на коронавируса сме. Здравната система е подготвена за плавното покачване на случаите. Разчитаме на съзнанието, личния избор и усещането за свобода на българите. Личната отговорност ще предпази гражданите“, каза Борисов. Според него мерките у нас са правилни и България е 18-а по заболеваемост в Европа.

Борисов каза още, че с очакваните големи количества ваксини след 9 март, ще могат да се ваксинират по 20-21 хиляди души на ден. „Така че имаме ли ваксини, те много бързо ще бъдат поставени – и фазите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е фирмите производители да си спазват стриктно договорите“, каза премиерът.

Ангелов докладва, че заради повечето заразени се увеличават леглата в болниците. „Ситуацията е под контрол. Очакваме новите дози ваксина, с които ще задоволим потребностите на гражданите“, каза министърът.

Д-р Брънзалов изтъкна, че личните лекари са готови да се включват по-активно във ваксинацията. „Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на личните лекари с цел да бъдат обхванати уязвими и стари хора с хронични болести“, каза той.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев отчете, че заболеваемостта бавно и постепенно расте. „В следващите 2-3 седмици ще има нарастване - това е третата вълна, предизвикана от британския вариант на вируса“, каза доц. Кунчев.

Директорът на ентъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев също информира, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на циркулацията на британския вариант. „Този вариант се оказа много по-лесно предаващ се и много по-лесно заразява хората. В България все още не е доказан нито бразилският, нито южноафриканският щам, доказва се само британският“, докладва проф. Кантарджиев.

Във връзка с темата за възможността на доставки от ваксини, извън одобрените от ЕК до момента, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства. „Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата“, уточни Кирилов и добави: „На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба“. Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

Борисов разпореди на Ангелов да започне обсъждането на правилата за допускане на чужди туристи. „Много ясно трябва да сме посочили на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или така като считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон“, каза Борисов.