8°C   София
 

237 млн. дози ваксини срещу КОВИД-19 ще бъдат доставени на 142 страни до края на май, обяви международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС, предаде Ройтерс.

Доставката на ваксините, съвместно производство на "Астра Зенека" и Индийския серумен институт, е предвидено да стане на 2 етапа: първият започна през февруари, а вторият ще е през април и май.

"Сроковете зависят от различни фактори, сред които регулаторни изисквания, налични количества и др. критерии", съобщиха от програмата.

КОВАКС е механизъм за разпределение на ваксини под егидата на СЗО и глобалната ваксинационна коалиция ГАВИ. Целта е да бъдат осигурени ваксини за бедните и развиващите се страни. Разпределението започна преди седмица за Гана и Кот д'Ивоар.

"Не е преувеличено да кажем, че предприемаме най-голямото и най-сложно разпределение на ваксини в историята", каза на пресконференция ръководителят на ГАВИ Сет Бъркли. "Едва започваме, в идните месеци би трябвало и още страни да бъдат обслужени, включително и с по-високи равнища на доходите."

Директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус обяви, че Ангола, Камбоджа, ДР Конго и Нигерия чакат ваксини днес. "Това безпрецедентно партньорство ще промени не само хода на пандемията, но и начина, по който светът ще реагира на извънредни ситуации за в бъдеще", каза той.

Ганайският президент Нана Акуфо-Адо заяви, че страната му започна тази седмица да имунизира с получените по КОВАКС дози. Ганап ланира до края на 2021 г. да ваксинира 20 милиона души.

КОВАКС уточни, че наред с първата партида ваксини на "Астра Зенека", до април ще бъдат доставени и 1,2 млн. дози на "Пфайзер"/"Бионтех". До месец ще има сделка и с "Новавакс" за 1,1 милиарда дози, каза Бъркли.

Според седмичния бюлетин на СЗО, цитиран от ТАСС, за последната седмица броят на заразените с коронавирус в света е нараснал със 7%, а броят на смъртните случаи е намалял с 6%.

Британският вариант на вируса е достигнал още 5 страни и те вече са 106. Южноафриканският циркулира в 56 страни, а бразилският - в 29.

САЩ ще разполагат с ваксини за всички пълнолетни американци до края на май, заяви президентът Джо Байдън. Той помолил Пентагона за логистична подкрепа на усилията на компанията "Джонсън и Джонсън".

"На път сме да се сдобием с ваксини за всички пълнолетни в Америка до юни. Преди 3 седмици казах, че ще получим доставките до края на юли. Радвам се да съобщя резултата от активизацията на процеса. Прекрасна новина, но това не е приключило. Останете бдителни!", каза Байдън.

Доставката на ваксини обаче е само едно от условията за постигане на групов имунитет. Следващото е те да бъдат поставени. "Връщаме излезли в пенсия лекари и медицински сестри. Създадохме 1500 работни места за медици", съобщи Байдън.

В отговор на въпрос кога САЩ ще се върнат към нормалното той заяви, че е бил предупреден да не отговаря на този въпрос, защото нищо не е сигурно. Но се надявал да стане "по това време догодина".

Щатските власти са получили от президента инструкции да ваксинират до края на март работещите в образователната система поне с една доза. Необходимо е децата да се върнат в клас възможно най-бързо. Училищата могат да бъдат отворени и преди ваксинирането на всички работещи в тях Връщане към нормалното?
03/03/2021 22:14:37

Който се е съгласил да бъде роб никога няма да бъде свободен. Сложат ли му намордника, вече е роб. Е и Байдънов се преструваше за да се хванат шараните. Ама май яко се мреше като го избраха.

новия световен ред
03/03/2021 23:24:52

Ваксини, ковид паспорти, все нови и нови условия и щамове, за тях - съответните нови и нови ваксини, и нови условия за пътуване и нормални човешки дейности. Още ли ви е страх от новия модерен лош вирус? Още ли треперите и спазвате абсурдните мерки, нямащи нищо общо с медицината, вирусологията и епидемиологията??

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...