8°C   София
 

- Американски университет с 3-месечна прогноза за епидемията в България

- Пикът на заразяванията вече трябва да е преминат и да няма нов

Общо 14 200 ще са починалите от COVID-19 в България до 1 юни, сочи прогнозен модел на влиятелния Институт за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон.

Според в. “Вашингтон пост” същия модел за управление на мерките и преценяване на ефекта от тях ползва и Белият дом. Моделът е за ЕС и САЩ.

Досега жертвите в България са 10 308, като средно на ден умират 53. 70-73 на ден ще са жертвите към 23 март според IHME. Ще последва спад до 61 към 1 април, 30 към 1 май и 12 към 1 юни.

Общият брой на жертвите според прогнозата ще се повиши с 2000 до 1 април, с още 1300 до 1 май и с 600 до 1 юни.

Пикът от февруари при новите заразени обаче вече е преминат и нов за този сезон няма да има. Според IHME заразяванията са 3-4 пъти повече от тези в статистиката, защото има и нерегистрирани с тест болни. Моделът допуска, че се ширят различни варианти на вируса, ваксинацията тече с очакваното темпо, а използването на маски остава на сегашните нива.

IHME прави още два прогнозни модела - негативен и такъв, при който всички навсякъде носят маски и спазват мерките. Най-лошият сценарий е връщане на поведението на ваксинираните към времето преди COVID-19, по-неефективни от очакваното ваксини, а имунизираните спират да носят маски 30 дни след поставянето на втората инжекция.

При този сценарий до 1 юни в Българияот коронавируса ще са починали около 14 200 души. При най-добрата прогноза, при максимално дистанциране и носене на маски, жертвите към 1 юни биха намалели с 1000. За България обаче тази прогноза е отчетена като малко вероятна, а текущата прогноза и при заразените и при смъртните случаи напълно съвпада с най-лошата.

Според данните на IHME в България има налични 14 825 легла за настаняване на COVID пациенти и 852 в интензивните отделения. Това обаче е завишена бройка, като реалната е около 10 000.

Към 2 март 4777 от леглата са заети и 414 в интензивните. Прогнозата предвижда заетостта им да се покачи с още 40% до края на март, като максималното им натоварване няма да се достигне. Следва спад до началото на юни, когато прогнозата свършва.

Вижте цялата прогноза за България на Университета на Вашингтон ТУК.математици-врачки по поръчка
03/03/2021 08:33:02

Aмериканските болни - най-здравите болни на света. Нагледахме се на всякакви графики и пикове, ни една от тях не бе вярна. Но всички бяха апокалиптични, с чували и трупове. Но това си е отличителна характеристика на целия този еногодишен ковид цирк - истерия, манипулации и пропаганда

Пешо
03/03/2021 21:42:00

Това не е сериозно. Тези през април предсказваха че ако не сложим маски и докато спиме, ще мрем, ама яко ще мрем. И като ги махнахме си изкарахме едно готино лято. Хайде, море, от американския университет на намордниците, дето си мисли че вируса е боя или сажди и се спира в маски, да се скрият. Ще има огромен брой болни, даже и такива, които не са болни вече ами имат само антитела ще се разболеят за ден два, защото ще дават тапии. Но няма да има много умрели, освен ако не спуснат протоколи за "лечение" с нещо много отровно. По-отровно и от ремдесвира.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...