2,5 милиарда души по света, или една четвърт от населението, ще имат проблеми със слуха през 2050 г., предвижда доклад на СЗО. Според АФП той зове за бързо разширяване на превенцията и лечението на увредения слух.

"Поне 700 милиона от тези хора ще трябва да имат достъп до грижи за слуха и неговото възстановяване" посочва СЗО.

При децата 60% от случаите на увреден слух могат да бъдат избегнати чрез ваксиниране срещу рубеола и менингит и подобряване на грижите за майките и в неонатологиите. Добри резултати могат да бъдат получени и при навременно диагностициране и лечение на средното ухо.

Това е първият световен доклад на СЗО за слуха. Препоръките му са: предпазване от висок и силен шум, следене на лекарствата, увреждащи слуха, добра хигиена.

"Нелекуваното увреждане на слуха има опустошаващо влияние върху способността на хората да общуват, да учат и да се прехранват. То  въздействие и върху психичното им здраве и способността да поддържат социални контакти", казва директорът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Според доклада липсата на информираност за проблемите със слуха и заклеймяването на хората, които недочуват, много често пречат да се търси медицинска помощ. А много от болестите на ухото могат да бъдат лекувани с медикаменти или оперативно.